Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kada je 1945. godine osnovan “Food and Agriculture Organization” (FAO), ogranak Ujedinjenih naroda koji se bavi hranom i razvojem agrikulture u svijetu. Taj dan je posvećen borbi protiv gladi u svijetu. Otkako postoji, FAO se bavi problematikom nedostupnosti hrane, s posebnom pažnjom na zemlje u razvoju.

Organizacija broji 194 države članice, a Hrvatska se pridružila 1993. godine. Pri osnutku željela se naglasiti važnost hrane, ali još i važnije željelo se ukazati na problem nedostatka hrane u svijetu i borbe protiv gladi. Prema sužbenim podacima UN-a više od 900 mlijuna ljudi u svijetu gladuje, a dvije milijarde su pothranjenje.

Dok jedni gladuju, drugi se neodgovorno ponašaju prema hrani jer, prema podacima britanskog Instituta industrijskih inženjera, oko 2 milijarde tona (50 posto proizvedene hrane u svijetu) baci se svake godine. Trećinu bačene hrane čini kruh, četvrtinu povrće, a u smeću završi i 20 posto voća.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem, a naziv mu je "Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane".