Najdraža pita od jabuka grofice Anke Jelačić
Autor: Ljiljana Golić, Vesna Rabak, 20. 10. 2011.
U integraciji s nastavom Rkt vjeronauka odlučili smo povodom Dana jabuka, a nadovezujući se na Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje ispeći pitu od jabuka za koju vam dostavljamo recept i pripremiti voćnu salatu.
Pošto smo već bili na Marunadi u Lovranu s našim roditeljima i upoznali mnoge darove jeseni, donijeli smo mnoge od njih, a neke iskoristili i za pripremu voćne salate.
.
Slika 1. Naši vrijedni dječaci vješto sijeckaju voće
U školi i pekari saznali smo da se posebna pažnja prilikom pripremanja jela mora posvetiti higijeni i zato smo ponijeli pregače, kuhinjske krpe, kuharske kape, zatim zdjelice, noževe, namirnice… i prionuli na posao.
Slika 2. Djevojčice su bile vještije u ribanju jabuka
Pitu smo radili po starom receptu grofice Anke Jelačić.
Tijesto smo mijesili, jabuke ribali, tukli snijeg od bjelanjaka, ribali koru limuna, posložili u tepsiju, pekli i naravno – pojeli! Bilo je jako ukusno.
Slika 3. HURA! Naša prva pita je uspjela!
Slika 4. Kod nas vrijedi zlatno pravilo: Sve što napravimo moramo i sami probati!
Slika 5. Nakon uspješno obavljenog posla svi su bili zadovoljni i jedva čekali degustaciju
Slika 6. Evo još samo malo i ukusna voćna salata je gotova
Slika 7. Uživali smo u rezultatu rada naših malih ručica
Dečki su se iskazali u izradi voćne salate. Bilo je tu raznih darova jeseni: grožđa, mandarina, još pokoja voćka i naravno, opet vrlo zdrave i ukusne jabuke. Dodali smo šećera, cimeta, promiješali i počastili sve prisutne. Dobili smo same pohvale.
Ponosni smo na našu prvu pitu od jabuka za koju vam dostavljamo recept.
Najdraža pita od jabuka grofice Anke Jelačić
Tijesto:
40 dag brašna
15 dag maslaca
10 dag šećera
3 žutanjka
malo vrhnja, korica limuna
Tijesto podijeliti u dva dijela.
Slaži: tijesto, nedjev, tijesto i peci na 200 °C.
Pred kraj pečenja prelij preljevom.
Vrati u pećnicu i pusti da se suši.
Nadjev:
1 kg jabuka, limunov sok
8 dag šećera
Preljev:
3 bjelanjka, 3 žlice šećera
Šećer kuhaj u malo vode dok zgusnuta smjesa provučena među prstima ne oblikuje nit. Tu smjesu polako ulijevaj u snijeg i miješaj dok smjesa ne postane gusta.
DOBAR TEK!
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |