Kako uljepšati Uskrs
Autor: Karla Inea Mohorovičić, 23. 3. 2016.
Uskrs se bliži i uskoro očekujemo goste. Želite li iznenaditi goste i rodbinu mi vam pod opširnije donosimo nekoliko zanimljivih ideja, nadamo se da će vam se svidjeti.
Jaffa keksi u obliku jaja
Sastojci
Biskvit:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
Žele:
- 3,5 dcl ocijeđene naranče
- 1 vrećica želatine
- 3 žlice šećera
Glazura:
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Ostalo:
- 3 žlice marmelade naranča (mandarina) sobne temperature
- po želji za ukrašavanje bijela čokolada
- malo ulja
Priprema
Biskvit
- Žumanjke i bjelanjke odvojite.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
- U žumanjke dodajte šećer i miksajte dok ne postanu svilenkasti.
- Postepeno dodajte brašno i umiješajte.
- Na kraju dodajte bjelanjke, i kuhačom ili pjenjačom lagano sjedinite.
- Veliku tepsiju nauljite i lagano pobrašnite, te u nju ulijte pripremljenu smjesu.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 10 minuta ili kod ne požuti.
- Kada je pečeno ostavite da se ohladi.
- Premažite sa marmeladom sobne temperature.
Žele od naranče
- Želatinu pripremite po uputama na vrećici i pustite da odstoji, preporučujem da to radite u zdjelici u kojoj ćete ju poslije topiti.
- Naranče ocijedite pa procijedite kroz gusto cjedilo ka odvojite sok od sitnih mrvica.
- U sok od naranče dodajte šećer i promiješajte.
- Želatinu u lončiću stavite na laganu vatru da se otopi. Vatru smanjite na najmanje.
- Istopljenu želatinu ulijte u pripremljen narančin sok i promiješajte.
- Kad primijetite da želatina čvrsne prelijte ju preko marmelade.
- Stavite u frižider da se stegne oko 3 sata.
- Prije nego prelijete glazuru, izvadite iz frižidera barem 15 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
Čokoladna glazura
- Čokoladu i ulje istopite na pari.
- Ostavite otopljenu čokoladu da se malo ohladi, jer će pretopla čokolada rastopiti žele.
- Prelijte preko želea još dok je čokolada tekuća, razmažite, protresite i vratite u frižider da se do kraja učvrsne.
Izrezivanje i ukrašavanje Jaffa keksića
- Ukoliko želite izrezivati željeni oblik, potrebno je kolač izvaditi barem 15 minuta da stoji na sobnoj temperaturi, da ne puca prilikom rezanja.
- Kalup lagano, pažljivo utisnite u kolač, pa izvucite oblik.
- Ukoliko želite da vam jaja budu prošarana bijelom čokoladom, istopite na pari malo bijele čokolade sa par kapi ulja i kada se malo prohladi stavite u tuljac od masnog papira i pravite šare po čokoladi.
- Nakon ukrašavanja stavite u frižider da se stegne. Isto 15 minuta prije rezanja neka stoji na sobnoj temperaturi da se lakše reže.
- Možete crtati i direktno na izrezanom jajetu, lijepiti cvjetiće ili sl.
Zečja torbica
Potrebno:
- 3 plastična ili kartonska tanjura
- olovka
- škare
- spajalica
- rozi kolaž
- vata
- kist
- vodene boje
- crni flomaster
- čokoladna jajašca
- roza vrpca
Upute:
- Pomoću jednog tanjura na drugim tanjurima iscrtajte olovkom dio koji ćete kasnije upotrijebiti za uši.
- Škarama pažljivo izrežite takva 2 djela.
- Uzmite spajalicu i spojite ta 2 djela na jedan cijeli tanjur tako da izgleda kao da ima uši.
- Uzmite ostatak tanjura od rezanja uši za vašu torbicu, budite pažljivi tako da bude stavljen s one strane na kojoj se vide uši i da izbočeni dio tanjura bude prema van. Pomoću spajalice spojite rubove tanjura.
- Uzmite rozi kolaž papir i škare. Izrežite još jedne uši ali tako da vam ostane najmanje 1 cm mjesta od ruba. Nakon toga ih zaljepite u sredinu.
- Zatim uzmite crni flomaster i pred kraj tanjura nacrtajte 2 malena pravokutnika koja se dodiruju koja će izgledati kao zubi.
- Od malo vate, oblikujte dvije kuglice, pa ih zaljepite s lijeve i desne strane pravokutnika.
- Između tih kuglica vata, od rozog kolaž papira izrežite manji krug i zaljepite ga malo iznad kuglica vata.
- Napravite još jednu kuglicu od vate pa je pomoću vodenih boja obojajte u rozo i pustite da se osuši 5 minuta. Kad se osušila otkinite mali dio i zaljepite ju iznad kuglica vate.
- Iznad rozih vata s crnim flomasterom nacrtajte oči. Iza u džepić stavite mala čokoladna jajašca i poslužite prijateljima.
Viseći ukrasi
Potrebno:
- plastični tanjuri u boji
- slike jaja
- škare
- ljepilo
- špaga
Upute:
Uzmite plastične tanjure u boji i probušite rupu na vrhu. Kroz rupu provucite špagu zavežite čvor s jedne strane. Uzmite škare i slike jaja. Izrežite jaja i zaljepite ih na leđnu stranu. Dobivene ukrase objesite na neko vidljivo mjesto.
Sretan i blagoslovljen Uskrs Vama i Vašoj obitelji!
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Učenicima, učiteljim... |
Sigurnost i zaštita ... |
Kazališta u Rijeci |
> Hrvatsko narodno kaz... |
> Gradsko kazalište lu... |
> Hrvatski kulturni do... |
> Kulturni centar Kalv... |
Muzeji u Rijeci |
> Muzej grada Rijeke |
> Muzej moderne i suvr... |
> Prirodoslovni muzej ... |
> Pomorski i povijesni... |
> Peek & Poke - Retro ... |
> Državni arhiv u Rijeci |
Galerije u Rijeci |
e-časopisi |