Zanimljivosti o kruhu
Autor: Bernardica Rubeša, 24. 10. 2016.
Jedete ga (vjerojatno) svaki dan, ali koliko zapravo znate o njemu? Mi do danas i nismo znali previše... Učenici produženog boravka 2. a i 2. b razreda odlučili su istražiti neke zanimljivosti o kruhu.
Već su stari Egipćani kruh pripremali na način sličan našem: brašno, voda, sol i kvasac koje su nekad obogaćivali masnoćom, jajima ili medom. Kruh od dizanog tijesta otkriće je koje se pripisuje Egipćanima. Radnicima u Egiptu su se često isplaćivale nadnice u porcijama kruha.

Mia, 2. a
Kao i mnoge druge namirnice, kruh je u Europu stigao iz Egipta preko Grčke. Grci su uživali u raznim oblicima kruha, poput neobične štruce u obliku gljive, a rado su mu dodavali ulje i med.

Nika, 2. b
Proizvodnju kruha od Grka su preuzeli Rimljani u čijim je rukama on doživio pravi procvat. U Rimu su pekari dobili svoj zanat. Bio je to jedini zanat koji nije bio robovski već slobodan.

Amela, 2. b
Položaj u društvu se procjenjivao po boji kruha, bijeli su jeli oni na vrhu društvene ljestvice, a oni na dnu, crni kruh.

Tea S., 2. b
Danas se u Europi više pojede bijelog kruha, a crni je kruh s raznim dodacima sjemenki najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu.

Borjan, 2. a
Za koju god vrstu kruha se vi odlučite važno je da ga pojedete, a ne bacite!!!
| « Siječanj 2025 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| Učenicima, učiteljim... |
| Sigurnost i zaštita ... |
| Kazališta u Rijeci |
| > Hrvatsko narodno kaz... |
| > Gradsko kazalište lu... |
| > Hrvatski kulturni do... |
| > Kulturni centar Kalv... |
| Muzeji u Rijeci |
| > Muzej grada Rijeke |
| > Muzej moderne i suvr... |
| > Prirodoslovni muzej ... |
| > Pomorski i povijesni... |
| > Peek & Poke - Retro ... |
| > Državni arhiv u Rijeci |
| Galerije u Rijeci |
| e-časopisi |



















