« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
U četvrtak, 24.10.u našoj školi zamirisao je nama vrlo poznati kolač-lumblija. Sve je bilo prepuno divnih mirisa, a za to su bili zaslužni članovi učeničke zadruge ''Meja'' i njihova voditeljica, učiteljica Sandra Sirovica te naša draga načelnica Katarina Gugić. Skupili su se naši mali zadrugari, zavrnuli rukave i krenuli na posao. Naši učenici su pripremali lumblije za natjecanje koje se održalo u petak, 25.10.2019. Također su se naše lumblije prodavale. Prodali smo svih 20 lumblija. Svi su učenici bili zadovoljni i sretni što su mogli sudjelovati u pripremi našeg tradicionalnog kolača. Ovim putem se želimo zahvaliti i prof. Tonku Barčotu na održanom predavanju o povijesti lumblije na koji su također učenici bili pozvani. Hvala i zadrugarima za sudjelovanje. Vidimo se sljedeće godine.
Predavanje o svisvetskim običajima i tradiciji pravljenja lumblije
Zašto se Svi sveti slave baš 1.11.? Koliko je stara svisvetska tradicija na zapadnom dijelu otoka? Koji je najvažniji sastojak lumblija? Koji sastojak upadljivo nedostaje u receptima lumblija i što nam to govori? Što su to kolinde? Na ova i druga pitanja pokušao je odgovoriti predavač u sklopu manifestacije „Stajun od lumblije“. Učenici su tako mogli doznati da su Svi sveti sve do sredine 19. st. bili zaštitnici i Vele Luke i da je to bio najveći godišnji blagdan u punom smislu te riječi. U prošlosti kada je meso bilo izuzetak na stolu, a ne pravilo, na Sve svete bi se obavezno peklo meso i kušalo mlado vino. Slušali su i o kolačima koji se taj dan pripremaju, kao što su gibanice na sjeveru Hrvatske ili kruh Svi svetih u talijanskoj Toscani, ali i pogače na istočnoj jadranskoj obali. Mogli su doznati kako je njihova poveznica upravo pšenično brašno, koje je u prošlosti također bio izuzetak na našim stolovima, ali i zašto nema jaja u receptima lumblija.
U ovom predavanju u kojem su učenici aktivno sudjelovali s brojim komentarima i pitanjima, naglašeno je da su lumblije poseban i dragocjen kolač čiju stoljetnu tradiciju moramo i dalje čuvati, te da je riječ o zajedničkoj baštini zapadnog dijela otoka.