preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Login
Kalendar
« Siječanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-dnevnik

Upis u srednju školu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 384699
Ovaj mjesec: 2194
Ovaj tjedan: 466
Danas: 76
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Festival znanosti
Autor: Administrator , 26. 4. 2016.

Preko:  Festival znanosti se ove godine održava po četrnaesti puta, a pod imenom „Znanost i umjetnost „ u vremenu od 18. do 23. travnja ove godine  u 19 gradova diljem Hrvatske. Ove godine obilježava se 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Williama Shakesperea, stoga kaže se poruci Organizacijskog odbora, prihvatite izazov, iskoraknite  i  unaprijedite svoje uvide, promijenite sebe, promijenite svijet-nabolje!. 


U  sklopu festivala održana su brojna popularno- znanstvena predavanja i radionice. U Osnovnoj školi „Valentin Klarin“ u Preku Šime Marcelić mag.ing.agr. asistent sa Sveučiišta u Zadru Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu  održao je predavanje, radionicu i prezentaciju „Maslinovo ulje od masline do stola“.  Skup je pozdravio Ravnatelj  OŠ Valentin Klarin Kristijan Smud prof. , zahvalio se Organizacijskom odboru festivala „Znanost i umjetnost“ na uvrštenju škole u program festivala i predavaču  na nadasve zanimljivoj temi.

Tema predavanje o karakteristikama maslinovog ulja, njegovom učinku na ljudsko zdravlja koje se postiže konzumacijom,  o vrstama maslina, načinu uzgoja, preradi zrna masline naglašeno na  stariji i noviji način popraćeno je videoprojekcijom.  U sklopu predavanja održana je  s radionica o kušanju više uzoraka ulja, te način prepoznavanja  kvalitetnog maslinovo ulje za konzumaciju  u kućanstvima.

Učenicima osmih razreda i  nastavnicima koji nazočili predavanju  podjeljeni su konzumne čašice, te su tijekom radionice imali degustaciju više uzoraka ulja, s napomenama, koje je ulje dobro za konzumaciju, a koje je umanjenih kvalitativnih osobina.  Tijekom predavanja učenike  i nastavnike zanimalo je kako prepoznati koje je ulje dobro za konzumaciju, i koja vrsta masline je dobra za uzgoj za preradu ili za konzumaciju zrna masline. Na kraju učenici i nastavnici  pljeskom su se zahvalili na zanimljivom i kvalitetnom predavanju.

Tekst i fotografije:
Jasna Marcelić 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju