« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Učenici područnih škola Mitrovac, Tominovac i Poreč sa svojim su učiteljicama, Sandrom Sertić, Irenom Smojver, Rebekom Šipurom i Martinom Bradač te vjeroučiteljem Miroslavom Peroutkom, u sklopu obilježavana Dana kruha posjetili pekarnicu u Novoselcima.
Taj dan su djeca u 8:30,zajedno s učiteljima, krenula prema Novoselcima. Tamo nas je dočekao pekar koji nas je pozdravio te uveo u pekarnicu. Na samom nam je početku pokazao strojeve koji se nalaze u prostoru pekarnice te objasnio koji se stroj za što korisiti. Nakon toga je uslijedilo stavljanje sastojaka u kiblu (stroj koji mijesi tijesto). Djeca su pažljivo gledala i upijala svaku riječ.
Kada je tijesto bilo gotovo, pekar ga je izvadio na površinu za mješenje te pokazao što se tu radi. Tražio je dobrovoljce za rezanje i vaganje tijesta. Ivan Filek je bio prvi pa je njega dopao taj posao. Nakon što je izrezao i izvagao tijesto uslijedilo je pokazivanje kako se mijesi tijesto. Djeca su pažljivo pratila svaki pekarov pokret te su se rado javljali kada je došao red da i oni pokušaju napraviti neki pekarski proizvod. Čak je i vjeroučitelj Miroslav sam napravio pletenicu.
Kada su svi napravili svoje proizvode stavili su ih na pleh za pečenje te ih je pekar,zajedno s ostalim proizvodima, ugurao u komoru gdje se tijesto diže. Nakon 15 minuta proizvode je stavio u peć te ih tamo ostavio 7 minuta. Djeca su s nestrpljenjem čekala da tih 7 minuta prođe. Peć se otvorila i cijela perarnica je zamirisala. Naši su proizvodi bili gotovi. No, to nije bilo sve. Djeca su svoje proizvode htjela odmah kušati. Sjeli su za stol, uzeli pekarske proizvode te salamu i razne namaze i odmah krenuli na kušanje.
Nakon obilnog doručka krenuli smo svojim kućama puni novih informacija i želje da i sami pokušamo napraviti nešto od pekarskih proizvoda svojim ukućanima.
Ovom prilikom se zahvaljujemo pekari u Novoselcima gdje su nas srdačno ugostili i pokazali nam kako teče proizvodnja kruha i proces nastajanja pekarskih proizvoda.
Tekst: Rebeka Šipura, prof.
Fotografije: Sandra Sertić, prof.