Obavijest - natjecanje u sektoru PPV
Autor: Administrator , 3. 3. 2015.
PRIPREMA UČENIKA ZA DRŽAVNO NATJECANJE U DISCIPLINI NUTRI-VITA
Obavijest školama koje sudjeluju u pripremi i provedbi Državnog natjecanja 2015. u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina u disciplinama
AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR
OBAVIJEST ZA PRIPREMU UČENIKA ZA DRŽAVNO NATJECANJE U DISCIPLINI NUTRI-VITA
Državno natjecanje učenika i učenica zanimanja prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist u disciplini Nutri-vita održat će se 23. i 24. travnja 2015. u Srednjoj školi „Braća Radić „ Kaštel Štafilić-Nehaj.
U provedbi Školskog natjecanja uočene su stanovite izmjene u odabiru i razradi teme natjecanja.
Umjesto dosadašnjih uglavnom analitičkih postupaka određivanja kemijskog sastava hrane i utvrđivanja kvalitete, u ovogodišnje jubilarno X natjecanje u disciplini Nutri-vita uvedeno je više praktičnog rada koji je vezan za konzerviranje i preradu voća i povrća.
Za Državno natjecanje članovi Državnog povjerenstava pripremit će pitanja za teorijski dio natjecanja na uobičajen način.
Zadatci za praktični dio će se izraditi u skladu sa HKO – s ključnim kompetencijama i to prvenstveno komunikacijom i inicijativnosti i poduzetnosti.
Praktični zadatak za Državno natjecanje je priprema, analiza i prezentacija proizvoda od voća prema literaturi koja je određena na početku natjecanja. U pripremi proizvoda moguće je djelimično kreirati konačni proizvod.
Na kraju praktičnog dijela učenici će kratko (2-3 min) zanimljivo i stručno prezentirati proizvod, sa različitih aspekata, neki primjeri su navedeni u razradi praktičnog dijela.
Ovo je novost u natjecanju, a svrha je modernizacija provedbe natjecanja i razvijanje prezentacijskih vještina učenika.To je ujedno i novi element vrednovanja i ocjenjivanja praktičnih vještina u skladu HKO.
Praktični dio natjecanja sastoji se od više zadataka i provodit će se u nekoliko faza:
- priprema želiranog proizvoda od citrusa (moguća djelimično kreiranje konačnog proizvoda)
- senzorska ocjena proizvoda sa natjecanja (učenik uzima kodirani uzorak metodom slučajnog odabira, analizira i boduje proizvod)
- kvalitativna analiza proizvoda (dokazivanje reducirajućih šećera, škroba, pektina,).
- kvantitativna analiza proizvoda (određivanje ukupnih kiselina ili reducirajućih šećera)
-
analiza rezultata (odgovor na pitanja)
- novo u natjecanju - kratka (2-3 min) usmena prezentacija proizvoda s različitih aspekata prema afinitetu učenika (tehnološki, nutricionistički, kemijski, biokemijski, zdravstveni, mikrobiološki, ekonomsko-komercijalni, poduzetnički, ekološki osvrt na kontrolu kvalitete,...ili neki drugi zanimljivi ili originalni aspekt prezentacije proizvoda).
Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje.
Članovi Državnog povjerenstva
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |