Obavijest- NUTRI-VITA 2015.
Autor: Administrator , 12. 3. 2015.
Vremenik natjecanja
DRŽAVNO NATJECANJE U OBRAZOVNOM SEKTORU PPV 2015. U DISCIPLINI NUTRI-VITA
VREMENIK NATJECANJA
VREMENIK NATJECANJA: 23. i 24. travnja 2015.
ŠKOLA DOMAĆIN DRŽAVNOG NATJECANJA: SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ
ČLANOVI DRŽAVNOG POVJERENSTVA:
- MARIJA KEZELE, prof. , predsjednica
- DRAGICA VRGOČ, dipl. ing., tajnica
- KARMEN KOKOT, dipl. ing., članica
- JASNA REP, dipl. ing.,članica
- RUŽICA BUDIMIR, dipl. ing., članica
- MARIJA RAPANIĆ, dipl. ing., članica
BROJ NATJECATELJA: 10
NATJEČU SE UČENICI/CE ČETVRTIH RAZREDA ZANIMANJA
- PREHRAMBENI TEHNIČAR
- TEHNIČAR NUTRICIONIST
TEMA NATJECANJA: KONZERVIRANJE I PRERADA VOĆA I POVRĆA
TEMA PRAKTIČNOG ZADATKA: PRIPREMA, ANALIZA I PREZENTACIJA ŽELIRANOG PROIZVODA OD CITRUSA
Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.
- Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60 minuta, boduje se s max. 35 bodova
- Praktični zadatak – traje 180 minuta (+30 minuta za provedbu novog elementa natjecanja-prezentacija proizvoda), boduje se s max. 65 bodova.
Cilj praktičnog zadatka Državnog natjecanja je kreirati, pripremiti, analizirati i prezentirati želirani proizvod od citrusa.
PRAKTIČNI DIO NATJECANJA sastoji se od više zadataka i provodit će se u nekoliko faza:
1. Priprema želiranog proizvoda od citrusa (moguće djelimično kreiranje konačnog proizvoda).
Dodatno pojašnjenje:
- U školskom praktikumu nije moguće pripremiti prehrambeni proizvod čiji bi naziv bio u skladu sa važećim zakonskim propisima za voće, povrće i prerađevine.
- Za zadatak je odabran širi pojam-želirani proizvod od citrusa koji ostavlja mogućnosti kombinacije sastojaka i kreiranje proizvoda koje će učenici pripremiti (s više ili manje šećera, više ili manje želina, više ili manje kiselina, sa ili bez dodatka vode u tijeku pripreme i sl.)i prezentirati sa aspekta koji su odabrali.
- Na Državnom natjecanju učenici će iz određene mase citrusa i ostalih sastojaka za želirane proizvode čiju masu sami određuju, pripremiti želirani proizvod prema literaturi, teorijskom znanju, praktičnim vještinama i sažetom propisu koji će dobiti na natjecanju.
- Pripremljeni želirani proizvod od citrusa treba imati odgovarajuća organoleptička svojstva za želirane proizvode.
- Za ovaj zadatak max. broj bodova je 20 od 65.
NAPOMENA:
Učenik mora u zadanom vremenu predati pripremljeni proizvod (u bilo kojem obliku) u protivnom neće moći odraditi 2.,3.i.6. zadatak praktičnog dijela natjecanja.
2. Senzorska analiza proizvoda sa natjecanja (učenik uzima kodirani uzorak metodom slučajnog odabira, analizira i boduje proizvod).
Dodatno pojašnjenje.
- Učenik analizira kodirani uzorak, propisno ispunjava ocjenjivački listić i odredi ukupni broj bodova.
- Iz postignutih bodova kodiranog uzorka (0-20) izvode se, prema tablici, bodovi za praktični dio natjecanja (1-5).
- Uzorak se dekodira i bodovi za praktični dio (1-5) dodjeljuju se rednom broju, zaporki - odnosno učeniku koji je pripremio taj proizvod.
- Članovi Državnog povjerenstva zajednički dodjeljuju (1-5) bodova za praktični dio svakom učeniku koji je pripremio proizvod pod rednim brojem i zaporkom.
- Za ovaj zadatak max. broj bodova je 10 od 65.
- Ako učenik nije predao proizvod utvrđuje se 0 od 65 bodova.
3. Kvalitativna analiza proizvoda s natjecanja (dokazivanje reducirajućih šećera, škroba, pektina).
- Za ovaj zadatak max. broj bodova je 6 od 65.
4. Kvantitativna analiza industrijskog želiranog proizvoda od citrusa (određivanje ukupnih kiselina ili reducirajućih šećera)
- Za ovaj zadatak max.broj bodova je 12 od 65.
5. Analiza rezultata (odgovor na pitanja)
- Za ovaj zadatak max. broj bodova je 10 od 65.
6. Novo u natjecanju – kratka (2-3 min) usmena prezentacija proizvoda s različitih aspekata prema afinitetu učenika (tehnološki, nutricionistički, kemijski, biokemijski, zdravstveni, mikrobiološki, ekonomsko-komercijalni, poduzetnički, ekološki, osvrt na kontrolu kvalitete ili neki drugi zanimljivi ili originalni aspekt prezentacije proizvoda).
- Za ovaj zadatak max. broj bodova je 5 od 65.
Briga za zdravlje i okoliš je element koji se boduje sa max. 2 boda.
LITERATURA za pripremu natjecanja određena je i objavljena prije početka natjecanja.
VREMENIK NATJECANJA:
Sukladno zahtjevnom praktičnom zadatku natjecanja i pravilima struke provedba Državnog natjecanja odvijat će se na slijedeći način:
Četvrtak: 23. travnja 2015.
- Učenici će u učionici pisati teorijski dio natjecanja u trajanju do 60 minuta.
- U školskom nutricionističkom praktikumu učenici će provoditi prvi zadatak praktičnog dijela-pripremanje želiranog proizvoda od citrusa.
- Vrijeme za provedbu prvog dijela praktičnog zadatka je do 60 minuta.
Proizvod se želira do početka natjecanja u petak.
Petak: 24. travnja 2015.
- U nutricionističkom praktikumu učenici i članovi Državnog povjerenstva vršit će senzorsku analizu kodiranih uzoraka proizvoda sa natjecanja.
- Vrijeme za provedbu drugog dijela praktičnog zadatka je do 30 minuta.
- U laboratoriju za kemiju i kontrolu hrane učenici će provoditi 3., 4. i 5.zadatak natjecanja.
- Vrijeme za provedbu je do 90 minuta + do 30 minuta za 6.zadatak natjecanja.
U slučaju jednakog broja ostvarenih bodova, kriterij za odabir i plasman bit će veći broj bodova ostvaren u praktičnom dijelu natjecanja.
NAPOMENA:
OBAVEZNO DONIJETI NA NATJECANJE:
1. ZAŠTITNA OPREMA:
- prema higijenskom standardu, na natjecanje je potrebno donijeti zaštitnu opremu: rukavice, kapu, bijeli zaštitni ogrtač
2. DOKUMENTI I PRIBOR:
- osobna iskaznica
- kalkulator
Sve eventualne dodatne upite molimo izvršiti isključivo pisanim putem na e-mail natjecanje ppv2015@gmail.com.
Sve obavijesti vezane za natjecanje PPV 2015. kao i do sada možete pratiti na web stranicama škole domaćina.
Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje.
Članovi Državnog povjerenstva
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |