„MANJE SOLI – VIŠE ZDRAVLJA“ - izvješće
Autor: Administrator , 17. 10. 2015.
Povodom odilježavanja Svjetskog dana hrane, a u suradnij sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije učenici i profesori prehrane, SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić - Nehaj održali stručno predavanje i radionicu „MANJE SOLI – VIŠE ZDRAVLJA“
Na poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u sklopu obilježavanja 16. listopada Svjetskog dana hrane i 17. listopada Dana kruha učenici i profesori Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj iz programa prehrana, u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u Splitu , održali su stručno predavanje i radionicu „Uloga kuhinjske soli u tehnologiji kruha i testiranje potrošača na prihvatljivost kruha sa smanjenom količinom soli.“
- Skup je otvorila i posjetitelje pozdravila dr. Majda Gotovac iz NZJZ SDŽ.
- Uvodno predavanje pod nazivom „Zašto je prehrana s niskim udjelom soli važna za zdravlje?“ održala je Branka Medvidović, dr. med., spec. epidemiologije iz NZJZ SDŽ
- O ulozi kuhinjske soli u tehnologi kruha i u hrani općenito govorila je prof. Marija Rapanić, dipl. ing. prehrambene tehnologije.
- O zamjenama za sol, prehrambenim aditivima i novim okusima hrane govorila je prof. Ružica Budimir, dipl. ing. prehrambene tehnologije.
- Začinsko bilje koje može biti zamijena za sol i postizavanje slanog okusa u kruhu predstavile su naše učenice 4e razreda zanimanja tehničar nutricionist: Adriana Guillia Agatić, Doris Ćosić , Martina Čurepić i Kristina Očkovsky.
- Ugodan miris i opuštenu atmosferu dale su biljke iz našeg začinskg vrta koje su posjetitelji sa zanimanjem razgledali.
- Prezentaciju su došle pogledati i ravnateljica Škole prof. Marija Kezele i pedagoginja prof. Sanja Rozga.
- Nakon predavanja uslijedila je radionica degustacija uzoraka kruha sa smanjenom količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale i ispunjavanje ocjenskih listića.
- Uzorke kruha u školskom praktikumu , pripremili su učenici zanimanja tehničar nutricionist i profesorice: Anđelka Prlić, dipl. ing. preh. tehnologije , Petrana Pupić, dip. ing. preh.tehnologije –nutricionist i Miranda Mendeš, dipl. ing.preh. tehnologije.
- Bila su pripremljena 4 kodirana uzorka kruha sa različitim količinama soli. 0% soli uz dodatak začinskog bilja-zamjena za sol, 0,5 % soli, 1,0 % soli I 1,5% soli.
Cij radionice bio je testirati potrošače –posjetitelje kako prihvaćaju kruh sa smanjenom količinom soli, da bi se radi zaštite zdravlja, mogla razmotriti I provesti mogućnost smanjivanja soli u kruhu za određeni postotak.
- Obično se dodaje do 2% soli u kruh.Konzumiranjem samo dvije kriške kruha unesemo u organizam oko 1,5 g NaCl od ukupno 5 g što bi nam bilo dovoljni dnevno. Odrasle osobe i djeca u Hrvatskoj unose previše soli, prosječno (odrasli 11,6 g) što je dvostruko više od preporučenog unosa.
- U razgovoru za vrijeme radionice i prvim utiscima kušanja kruha sa manje soli može se zaključiti da bi 1,5 % soli u kruhu bilo prihvatljivo. Kruh sa još manje soli ostavio je slabiji dojam kod posjetitelja.
- Dojmove o kruhu posjetitelji su iskazali pomoću hedonističke skale od 1-9 .
- Radne listiće(N=50) statistički će obraditi profesori i učenici naše Škole, te o rezultatima izvijestiti Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i objaviti na web stranicam Škole.
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |