Naslovnica
REZULTATI RADIONICE "MANJE SOLI VIŠE ZDRAVLJA" OD 15.10.2015.
Autor: Administrator , 23. 10. 2015.
Obrada rezultata ispitivanja prihvatljivost kruha sa smanjenim udjelom kuhinjske soli koje su proveli Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Kruh sa smanjenim udjelom kuhinjske soli relativno dobro prihvaćen od strane potrošača
- U sklopu obilježavanja 16. listopada Svjetskog dana hrane i akcije „MANJE SOLI-VIŠE ZDRAVLJA“ uz stručna predavanja, provedena je i radionica „Degustacija uzoraka kruha sa različitom količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale od 1-9“. Ta skala se obično primjenjuje kod novih proizvoda.
- Ispitanici su degustirali i senzorski ocjenjivali uzorke kruha sa smanjenim udjelom kuhinjske soli od uobičajenog udjela soli u kruhu 2,0%, kojeg svakodnevno konzumiramo.
- Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je senzorsko prihvaćanje kruha jako individualno i očekivano su dobiveni dosta različiti rezultati, što se može vidjeti u tablicama obrade rezultata testiranja.
- Najvažniji zaključak je da je kruh sa manje ili više smanjenim udjelom kuhinjske soli relativno dobro prihvaćen od strane potrošača i pretpostavka je da bi se potrošači mogli naviknuti na kruh sa manje soli i tako pridonijeli očuvanju svoga zdravlja.
- 2 kriške kruha sadrže oko 1,5 g kuhinjske soli, 5 g soli je dovoljan dnevni unos. Sve više od toga šteti našem zdravlju.
DEKODIRANJE UZORAKA I OBRADA REZULTATA
BROJ ISPITANIKA: 43
PROSJEČNA DOB ISPITANIKA : 43,5 GODINE
Izvor: Ružica Budimir, dipl.ing.preh tehnolog.
Tražilica
Oglasna ploča
Hrvatska danas
VIRTUALNA KNJIŽNICA 2024/25
Razglednica naše škole
Učenička zadruga
Prognoza za Kaštela
Globe projekt
EDIT ICT ŽUPANIJA
E-medica
Kalendar
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |