Rogač – prijatelj zdravlja
Autor: Administrator , 14. 2. 2016.
U sklopu „Noći vinara iz Nehaja“, tj. na Prvom susretu bivših učenika SŠ Braća Radić predstavljene su i poslužene slastice od rogača. Na ovaj način učenici i nastavnici iz programa Prehrane htjeli su ukazati na blagodati rogača u prehrani, naše mediteranske, skoro pa zaboravljene biljke.
Zanimljivosti o rogaču
Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama.
Mahune u sebi sadrže sjemenke koje bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.
U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.
Rogač – prijatelj zdravlja
Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala.
Rogač iznimno povoljno djeluje na probavni sustav. Učinkovito ublažava proljev kod dojenčadi i djece jer pospješuje apsorpciju vode.
Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece.
Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.
Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.
Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile.
Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže u reduciranju kolesterola i šećera u krvi.
Ljekovitost rogača
Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno.
Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize.
Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze.
Konzumiranjem rogača pomaže se iskašljavanje, osobito olakšava ove probleme pušačima. Sadrži aktivne tvari koje su učinkovite protiv astme, i u slučajevima kad astmu uzrokuje alergija. Jedna od prednosti rogača je i što ne sadrži kofein pa je prikladan za osobe s visokim krvnim tlakom.
U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.
Kemijski sastav rogača
Energetska i nutritivna vrijednost
Energetska vrijednost 100 g mljevenog rogača iznosi 222 kcal/929 kJ.
Sastav: 4,62% bjelančevina, 89% ugljikohidrata, 0,65% masti.
Od mineralnih tvari rogač u značajnijim količinama sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen.
Od vitamina rogač sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6,folnu kiselinu i vitamin E.
Rogač sadrži i znatne količine vlakana (40 g na 100 g mljevenog rogača).
Priprema jela s rogačem
Sjemenke rogača mogu se konzumirati kao grickalice, a zbog svoje slatkoće može se na isti način konzumirati i cijela mahuna. Mljeveni rogač može se kao kakao u prahu miješati u mlijeko za napitak. Ono što rogač čini posebnim je to što je sličan čokoladi, a zdraviji je, pa se često umjesto čokolade dodaje u razne slastice. Činjenica da je rogač prirodno sladak pa se u kolače, za razliku od kakaa koji je gorak, dodaje manje ili gotovo ništa šećera.
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |