Učenici i nastavnici Srednje škole Braća Radić na otvaranju kaštelanske manifestacije Kreativno proljeće
Autor: Administrator , 10. 4. 2018.
Manifestacija Kreativno proljeće svečano je otvorena 9. travnja 2018. u sućuračkoj Nadbiskupskoj palači, a naši učenici su se predstavili antičkim jelima
Manifestacija Kreativno proljeće svečano je otvorena 9. travnja 2018. u sućuračkoj Nadbiskupskoj palači. Kroz brojna događanja, narednih sedam tjedana, kaštelanski pojedinci, ustanove i udruge moći će pokazati javnosti svoje kreativne aktivnosti.
Već na samom otvaranju manifestacije, na večeri posvećenoj kaštelanskom vinogradarstvu i vinarstvu, priliku da pokažu svoju gastronomsku umješnost imali su naši učenici prehrambene struke i njihovi strukovni nastavnici.
Nakon uvodnih pozdravnih govora i tri kratka tematska predavanja, među kojima i našeg nastavnika stručnih predmeta poljoprivrede Živka Skračića o Babici i Crljenku kaštelanskom, slijedila je degustacija jela antičke kuhinje.
Naši učenici, pod vodstvom svojih nastavnica, pripremili su zanimljive slane i slatke delicije. Antička jela su spremana uglavnom bez mesa uz obilno korištenje žitarica, grahorica, ribe, sira i različitih začina.
Gostima je ponuđeno varivo od slanutka, graha i leće, kuhano u vinu s dodatkom inćuna, maslinovog ulja i začina. Uz varivo se mogao jesti libum (beskvasni žrtveni kruh sa sirom i jajima) ili lebum (u kojem ima kvasa, mlijeka, sira, jaja, maslina i meda).
Od slatkih rimskih delicija na stolu su se našle savillum (pogačice slične libumu, ali slatke, s medom i makom) te patina od jabuke (sočni kolač od jabuke, prošeka, meda, maslinovog ulja, limuna i začina). Pravi užitak bio je conditum paradoxum, aromatično začinjeno vino (korišteno je Nehajsko bijelo, proizvedeno u školskom podrumu), s dodacima lovora, šafrana, papra, datulja i meda.
Prisutni sudionici otvaranja prvog tjedna manifestacije posvećenog vinu, pohvalili su neobičan meni, uspješno spremljena jela i trud naših učenika i nastavnika. U dobrom raspoloženju i uz klapu Sv. Jeronim, imali su potom prigodu kušati i kaštelanska vina proizvedena u domaćim konobama.
Više klikom ovdje
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |