Pomalo, od 1946.
Autor: Administrator , 29. 5. 2018.
Učenici 3.b, zanimanja prehrambeni tehničar s profesoricama Marijom Rapanić i Vesnom Režić Dereani, posjetili su vinariju i pogon za proizvodnju kvasine Dalmacijavina u Drnišu.
U gradu pršuta, u idiličnom ambijentu Petrovog polja, smještena je vinarija Dalmacijavina, odakle izlaze poznati tradicionalni proizvodi: vina od grožđa sorti Merlot, Debit, Plavina, Cabernet Sauvignon; komovica i druga jaka alkoholna pića; dalmatinska kvasina te noviji brendovi Kvasina balzamika i Kvasina barrique.
Kroz zgradu pogona vinarije nas je proveo voditelj vinarije gospodin Tvrtko Topić. Vrlo detaljno nam je objasnio postupak proizvodnje te male tajne zanata dobrog vinara/ podrumara: burno i tiho vrenje, starter kulture, sumporenje s mjerom, pretakanje, bistrenje, čuvanje vina, razlike u načinu prerade bijelih i crnih vina, što su barrique vina i još štošta.
Učenici su bili impresionirani mogućnostima i kapacitetom vinarije. Razgledali smo i pogonski laboratorij u kojem se rade mjerenja alkohola, kiselosti, SO2 i druge analize potrebne za praćenje proizvodnje.
Tehnolog u proizvodnji kvasine Sanja Marin nam je obrazložila proces proizvodnje, bistrenja i punjenja kvasine te način postupanja s bakterijama octenog vrenja koje su nositelji ove fermentacije.
Oduševilo nas je i nastajanje delikatesnih proizvoda Kvasine balzamike i Kvasine barrique u hrastovim bačvama.
Na kraju su nas naši domaćini počastili Pipijem iz tvorničke trgovine- kućice u krugu tvornice, koja privlači poglede svojim zanimljivim oblikom bačve/bukare. A razgovarali smo i o budućoj suradnji Dalmacijavina i naše škole!
Više u našoj fotogaleriji
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |