Školski vrt se nalazi sa južne strane školske zgrade. To je maleni, suncem okupan kutak koji ima vrlo dugu tradiciju postojanja, jer Srednja škola Donji Miholjac obrazuje učenike u poljoprivredi više od 100 godina. Počeci obrazovanja sežu još iz razdoblja postojanja poljoprivredno-mašinske škole. Tijekom proteklih godina vrt je imao različite vizure, mijenjao se, kako prema potrebama nastave, tako i prema idejama i projektima učenika i nastavnika. Izgradnjom nove školske zgrade, vrt je također, većim dijelom bio pretvoren u gradilište, te mu je bila potrebna obnova i rekonstrukcija. Vrijednim radom učenika, te kroz razne projekte, školski vrt polako dobiva svoj novi izgled. Važnost vrta i vrtlarenja u obrazovanju i odgoju mladih ljudi ima višestruke prednosti. Osim što služi za potrebu praktične nastave, u vrtu učenici imaju priliku za neposredno upoznavanje održivog suživota s prirodom te za upoznavanje s procesima koji se događaju u prirodi. Na taj način razvijaju svoju pripadnost i ovisnost o prirodi te se imaju mogućnost razviti u ekološki osviještene osobe. Vrt je mjesto gdje učenici upoznaju prirodne procese, život biljaka, od sjemenke do ploda, kroz sva godišnja razdoblja. Kroz sve faze, od pripreme i obrade tla, preko sjetve , sadnje i njege biljaka, imaju mogućnost razvijati osjećaj zadovoljstva stvaranja nekog novog oblika života prirode. Školski vrt potiče učeničku znatiželju i poticaj je učenju te pozitivno utječe na trajno pamćenje kroz unutarnju motivaciju i praktičan rad.
Mirisni kutak školskog vrta
Jedna od niza planiranih projektnih aktivnosti je formiranje ljekovito začinskih gredica. U povišene gredice posađene su menta, matičnjak, kadulja, neven, lavanda, smilje i druge aromatične biljke. Dio presadnica su učenici sami uzgojili, a dio presadnica je, kroz međuškolsku suradnju, donacija Poljoprivredne škole iz Osijeka. Osim što su nove biljke u vrtu posebna mirisna zelena oaza, te uljepšavaju školski vrt, one nas svake godine iznova darivaju čajevima i domaćim začinima. Ljekovito i začinsko bilje se može koristiti svježe, zamrznuto ili osušeno. Cijenjeno je u kulinarstvu, u ljekovite svrhe i u izradi kozmetike. Iako neke od začina krase predivni i atraktivni cvjetovi, ne treba zanemariti niti njihov osebujan miris, od limunastog mirisa matičnjaka, aromatične kadulje ili slatkastog mirisa kamilice koji vraća u djetinjstvo. Gredice aromatičnog bilja u školskom vrtu označene su poučnim pločicama koje su izrađene i postavljene kroz međusektorsku suradnju učenika strojarskih zanimanja i agrotehničara. Osim pločica s nazivima biljaka, učenici agrotehničari kroz vježbe svojih strukovnih predmeta izradili su edukacijsku knjižicu u obliku digitalne knjige kojoj posjetitelji školskog vrta mogu pristupiti preko ove poveznice. U nastavku pogledajte kako je izgledalo uređenje mirisnog kutka i izrada digitalne knjige.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |