« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
"U pratnji svojih nastavnika mentora 30.10.2021. godine učenici 3.g razreda – konobar – posjetili su obiteljsku vinariju Krauthaker. Dobrodošlicu im je poželio voditelj proizvodnje te su kroz njegovo predstavljanje učenici imali prilike upoznati zanimljivosti vinarije. Poslije Vinarije Krauthaker učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta koja se nalazi u Podgorju. "
"Vinarija Krauthaker osnovana je 1992. godine i u vlasništvu je Vlade Krauthakera te je među najpoznatijima u Hrvatskoj. Pri osnutku, vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a od 2020. godine površine pod nasadima su se povećale na 45 hektara. Kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima ugovoreno je dodatnih 65 hektara. Vinarija ima stalno zaposlena 52 djelatnika.
Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističu uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Uspješnost vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina. Danas se vina Krauthaker izvoze u 20 zemalja svijeta, a nalaze se na vinskim kartama poznatih domaćih i stranih restorana.
Poslije Vinarije Krauthaker učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta koja se nalazi u Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremište i proizvodnju vina te kušaonicu. Voditelj nastavne baze Veleučilišta ispričao nam je lijepu priču o vinu koje smo na kraju i kušali, a iznio nam je i zanimljivosti studenata koji pohađaju Veleučilište. U sklopu nastavne baze postoji dio „minivinifikacije“ (inox bačve zapremnine 100 litara) gdje studenti u vlastitim bačvama (koje služe isključivo u tu svrhu) individualno proizvode svoje vino, koje nakon završenog ciklusa proizvodnje ocjenjuje stručno povjerenstvo. Za najbolje ocijenjeno vino student dobiva simbolično priznanje, a ostali, kao nagradu za cjelogodišnji trud u vinogradu i podrumu, to vino dobivaju u trajno vlasništvo. U većini slučajeva ono bude prvo vlastito proizvedeno vino.
Ugodno putovanje vinskom cestom pratilo je dobro i veselo raspoloženje, a završetak smo obilježili ručkom."
Stjepan Mandić, nastavnik mentor