preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 104838
Ovaj mjesec: 18
Ovaj tjedan: 18
Danas: 18
Udžbenici 2023./24.

Učenička zadruga "Šegrt"

Facebook stranica

Instagram račun

Knjižnica Instagram

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Budući sommelijeri
Autor: Ivana Jurašinović, 2. 10. 2022.

"U pratnji svojih nastavnika mentora 30. rujna 2022. godine učenici 3.g razreda – konobar – posjetili su tvrtku Kutjevo d.d. u Kutjevu. Dobrodošlicu im je poželio domaćin te su kroz njegovo predstavljanje učenici imali prilike upoznati  zanimljivosti vinarije. Poslije Vinarije Kutjevo učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta iz Požege koja se nalazi u Podgorju. "

 

Vinarija Kutjevo jedna je od najstarijih i najpoznatijih vinarija u svijetu.

Osnovana je 1232. godine, te kroz povijest mijenjali su se vlasnici.

Čuli smo jako zanimljive priče o vinu i proizvodnji vina, čuvanju i degustaciji te prodaji vina. Vidjeli smo najveću bačvu od slavonskog hrasta, posjetili stari i novi podrum te arhivu vina. Čuli smo i zanimljivu ljubavnu priču između Marije Terezije i baruna Franje Trenka. Naposljetku, otvorili smo vrata Trezora vina koji još nije otvoren za javnost i kojim smo ostali zatečeni.

 

Poslije Vinarije učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta koja se nalazi u susjednom Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremište i proizvodnju vina te kušaonicu. Voditeljica nastavne baze Veleučilišta  ispričala nam je lijepu priču o vinu koje smo na kraju i  kušali, a iznijela nam je i zanimljivosti studenata koji pohađaju Veleučilište. U sklopu nastavne baze postoji dio „minivinifikacije“ (inox bačve zapremnine 100 litara) gdje studenti u vlastitim bačvama (koje služe isključivo u tu svrhu) individualno proizvode svoje vino, koje nakon završenog ciklusa proizvodnje ocjenjuje stručno povjerenstvo. Za najbolje ocijenjeno vino student dobiva simbolično priznanje, a ostali, kao nagradu za cjelogodišnji trud u vinogradu i podrumu, to vino dobivaju u trajno vlasništvo. U većini slučajeva ono bude prvo vlastito proizvedeno vino.

Na ugodnom putovanju vinskom cestom pratilo nas je lijepo vrijeme, dobro i vedro  raspoloženje, a na kraju završetak smo obilježili ručkom u ugodnom abijentu slavonskog  restorana.

Stjepan Mandić, nastavnik mentor

 

Klikom na sliku možete pregledati ostatak albuma.

 

">

 

 






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju