« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
"U pratnji svojih nastavnika mentora 30. rujna 2022. godine učenici 3.g razreda – konobar – posjetili su tvrtku Kutjevo d.d. u Kutjevu. Dobrodošlicu im je poželio domaćin te su kroz njegovo predstavljanje učenici imali prilike upoznati zanimljivosti vinarije. Poslije Vinarije Kutjevo učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta iz Požege koja se nalazi u Podgorju. "
Vinarija Kutjevo jedna je od najstarijih i najpoznatijih vinarija u svijetu.
Osnovana je 1232. godine, te kroz povijest mijenjali su se vlasnici.
Čuli smo jako zanimljive priče o vinu i proizvodnji vina, čuvanju i degustaciji te prodaji vina. Vidjeli smo najveću bačvu od slavonskog hrasta, posjetili stari i novi podrum te arhivu vina. Čuli smo i zanimljivu ljubavnu priču između Marije Terezije i baruna Franje Trenka. Naposljetku, otvorili smo vrata Trezora vina koji još nije otvoren za javnost i kojim smo ostali zatečeni.
Poslije Vinarije učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta koja se nalazi u susjednom Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremište i proizvodnju vina te kušaonicu. Voditeljica nastavne baze Veleučilišta ispričala nam je lijepu priču o vinu koje smo na kraju i kušali, a iznijela nam je i zanimljivosti studenata koji pohađaju Veleučilište. U sklopu nastavne baze postoji dio „minivinifikacije“ (inox bačve zapremnine 100 litara) gdje studenti u vlastitim bačvama (koje služe isključivo u tu svrhu) individualno proizvode svoje vino, koje nakon završenog ciklusa proizvodnje ocjenjuje stručno povjerenstvo. Za najbolje ocijenjeno vino student dobiva simbolično priznanje, a ostali, kao nagradu za cjelogodišnji trud u vinogradu i podrumu, to vino dobivaju u trajno vlasništvo. U većini slučajeva ono bude prvo vlastito proizvedeno vino.
Na ugodnom putovanju vinskom cestom pratilo nas je lijepo vrijeme, dobro i vedro raspoloženje, a na kraju završetak smo obilježili ručkom u ugodnom abijentu slavonskog restorana.
Stjepan Mandić, nastavnik mentor
Klikom na sliku možete pregledati ostatak albuma.