preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Tražilica
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 104838
Ovaj mjesec: 18
Ovaj tjedan: 18
Danas: 18
Udžbenici 2023./24.

Učenička zadruga "Šegrt"

Facebook stranica

Instagram račun

Knjižnica Instagram

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Pomoćni kuhar i slastičar (TES)

Zanimanje pomoćni kuhar i slastičar – TES namijenjeno je učenicima koji imaju teškoća u razvoju i koji su osnovnu školu završili po prilagođenom programu.

Obrazovni program traje tri godine.

 

 

Učenici u 1. godini školovanja, na početku školske godine, moraju proći zaštitu na radu kako bi na siguran način mogli obavljati svoju praktičnu nastavu. Po završetku predavanja i polaganja zaštite na radu kreću sa teorijskim i praktičnim dijelom iz kuharstva.

Kroz prvu godinu uče kako pravilno držati nož te kako pravilno očistiti i oblikovati namirnice.

Prolaze kroz osnove priprema osnova jela (juhe, umaci, temeljci, zaprške...).

Osim osnova jela, uče i o toplim i hladnim predjelima.

 

 

U drugoj i trećoj godini svoga školovanja proširuju i produbljuju svoja znanja koja su stekli u prvoj godini te rade opširnija i kompliciranija jela.

 

 

Pomoćni kuhar i slastičar dio je tima osoblja ugostiteljske kuhinje.

Sudjeluje u primanju namirnica, skladištenju te mehaničkoj obradi namirnica uz pomoć alata i strojeva. Pomaže u pripremi i gotovljenju jednostavnih jela, slastica i priloga, prigotovljavanju namirnica te obavlja poslove čišćenja i pranja nakon obavljenog posla.

 

 

Poželjne osobine pomoćnog kuhara i slastičara su dobar vid, spretnost ruku i prstiju, dobra opća tjelesna spretnost, razvijenost osjetila mirisa i okusa, smisao za oblikovanje, urednost i čistoća.

Što se tiče psihičke zahtjevnosti, ističe se spremnost na izvršavanje rada prema uputama, motivacija za zanimanje, želja za učenjem, predanost poslu, samokontrola i etičnost.

 

preskoči na navigaciju