« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Zanimanje pomoćni kuhar i slastičar – TES namijenjeno je učenicima koji imaju teškoća u razvoju i koji su osnovnu školu završili po prilagođenom programu.
Obrazovni program traje tri godine.
Učenici u 1. godini školovanja, na početku školske godine, moraju proći zaštitu na radu kako bi na siguran način mogli obavljati svoju praktičnu nastavu. Po završetku predavanja i polaganja zaštite na radu kreću sa teorijskim i praktičnim dijelom iz kuharstva.
Kroz prvu godinu uče kako pravilno držati nož te kako pravilno očistiti i oblikovati namirnice.
Prolaze kroz osnove priprema osnova jela (juhe, umaci, temeljci, zaprške...).
Osim osnova jela, uče i o toplim i hladnim predjelima.
U drugoj i trećoj godini svoga školovanja proširuju i produbljuju svoja znanja koja su stekli u prvoj godini te rade opširnija i kompliciranija jela.
Pomoćni kuhar i slastičar dio je tima osoblja ugostiteljske kuhinje.
Sudjeluje u primanju namirnica, skladištenju te mehaničkoj obradi namirnica uz pomoć alata i strojeva. Pomaže u pripremi i gotovljenju jednostavnih jela, slastica i priloga, prigotovljavanju namirnica te obavlja poslove čišćenja i pranja nakon obavljenog posla.
Poželjne osobine pomoćnog kuhara i slastičara su dobar vid, spretnost ruku i prstiju, dobra opća tjelesna spretnost, razvijenost osjetila mirisa i okusa, smisao za oblikovanje, urednost i čistoća.
Što se tiče psihičke zahtjevnosti, ističe se spremnost na izvršavanje rada prema uputama, motivacija za zanimanje, želja za učenjem, predanost poslu, samokontrola i etičnost.