preskoči na sadržaj
Događanja

Poduzetnički posjet Srednjoj školi

Temeljem Projekta  koji je planiran u Školskom kurikulumu za 2022./2023. godinu pod nazivom  Suradnja s lokalnom zajednicom - u susret poduzetništvu, pozvali smo poduzetnika s područja Ivanić-Grada, s ciljem povezivanja teorijskih znanja naših učenika sa stvarnim poslovanjem.


U četvrtak 15.12.2022. godine naš gost je  bio poduzetnik Bruno Knezović - vlasnik restorana brze hrane Papa Joe's iz Ivanić-Grada. Posjet je bio planiran za 3.i 4. razred komercijalnog usmjerenja. Voditeljice projekta su Jadranka Dorešić i Josipa Hlevnjak, dok su u projektu sudjelovali i kolege nastavnici Sara Leonie Martić i Nikola Pejak.

Susret učenika s našim gostom bio je ležeran, ugodan, ali i poučan. Naš gost započeo je priču o sebi i svojoj obitelji, naveo je da mu je sin Josip završio školu za kuhara, te radio u restoranima u Zagrebu i Splitu, a nakon toga se zaputio na rad u inozemstvo. U Njemačkoj nije bio zadovoljan te se vratio natrag u Hrvatsku. Kćer Ana također je otišla raditi u inozemstvo, ali se i ona vratila natrag u Hrvatsku. Poruka našim učenicima je bila „Ako netko želi raditi, može raditi i u Hrvatskoj, ne treba ići u inozemstvo, jer tamo ne cvjetaju ruže, već treba raditi jedan ili dva posla da bi se moglo dostojno živjeti. Bitno je da je obitelj na okupu i onda mogu uspjeti, jer su jedan drugom poticaj i podrška.“ Nakon toga je obitelj našeg poduzetnika sjela za stol i donijela odluku da sami  pokrenu svoj zajednički posao (ono što su radili za nekog drugog). Kupili su uhodani restoran brze hrane Papa Joe's kojeg je trebalo „postaviti na kvalitetnije noge“. Nedugo zatim su se preselili i u novi prostor koji je u najmu, ali  imaju u planu imati svoj puno veći prostor s većom ponudom.

Naši učenici dobili su zadatak da u paru dogovore i  predlože jelo koje bi željeli da se nađe na popisu ponuđenih jela u navedenom restoranu. Evo što su učenici u grupama predložili kao želje za ponudu u Papa Joe's:

  1. Cimet činke
  2. Božićna čarolija
  3. Božićna crvena juha
  4. Odojak u lepinji i francuska salata
  5. Lava cake
  6. Zelena juha od brokule
  7. Sendvič u umaku od gljiva
  8. Palačinke u obliku paprenjaka
  9. Ražnjići s povrćem
  10. Soparnik s lignjama i štrudla od smokve
  11. Pašticada i njoki
  12. Mesna rolada sa sirom, ruska salata i kroketi u umaku od hrena

Nakon glasovanja učenika, najviše glasova dobilo je jelo: Soparnik s lignjama i štrudla od smokve, a prijedlog su dale  učenice Dorotea Predrag i Nensi Radić koje su osvojile i prigodnu nagradu našeg poduzetnika.

Naš poduzetnik ispričao je svoju zanimljivu priču o svojem poslovnom uspjehu, sa životnim porukama i preporukama, „bez obzira koji posao radili... treba ga raditi u svojem gradu i u svojoj državi zajedno sa svojom obitelji jer zajedno se mogu prebroditi svi problemi i situacije“.


Izvor: Jadranka Dorešić, dipl. oec.

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 22. 12. 2022.




preskoči na navigaciju