U okviru projekta Školski špajz, u petak, 13. prosinca 2024. godine, u suradnji s Udrugom kuhara Vukovarsko - srijemske županije u našoj školi održana je tradicionalna svinjokolja.
Svinjokolja je organizirana kao dio lokalne tradicije gdje su se učenici upoznali s procesima pripreme mesa i slastica, značaju stočarstva i očuvanju običaja. Učenici su u suradnji sa strukovnim učiteljima prigotovili kulinarske delikatese našega kraja kao što su kobasice i čvarci te salenjaci i krafne.
Pored prilike za učenje o mesnoj prerađivačkoj industriji, ova aktivnost predstavila je i način očuvanja običaja i tradicije.
U okviru projekta Školski špajz tijekom rujna 2024. godine održane su radionice prigotovljavanja pekmeza.
Prilikom priprema, učenici zanimanja kuhar i slastičar u suradnji sa strukovnim učiteljima, razgovarali su o tradiciji pekmeza kao desertnom namazu koji je dio slatke zimnice, oko recepture koju će slijediti tijekom prigotovljavanja te o čemu treba voditi brigu prilikom kupnje namirnica i ambalaže. Zatim su pregledavali ponude i odabirali najpogodnije.
Nakon što je sve potrebno nabavljeno, učenici su krenuli s čišćenjem šljiva. Po završetku, nastavnik je s učenicima ponovio postupak sterilizacije te su učenici nastavili pripremati ambalažu za pakiranje gotovog proizvoda. Zatim su u skladu s recepturom stavili šljive na dugo ukuhavanje i vodili brigu tijekom cijelog procesa. Po završetku kuhanja, vruć pekmez izlili su u sterilizirane staklenke i ostavili da se ohladi.
U završnici su učenici sudjelovali u izradi deklaracije, od sadržaja koji treba pisati do izgleda.
Naziv projekta: Školski špajz
Nositelj projekta: Srednja strukovna škola Marko Babić
Vrijeme provedbe: do 31. kolovoza 2025.
Vrijednost projekta: 3.800 EUR (100% bespovratna sredstva)
Projekt se financira u okviru ˝Poziva za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2024./2025.˝ kojeg je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Opis projekta:
U sklopu redovnog odgojno-obrazovnog programa u Srednjoj strukovnoj školi Marko Babić od 2016. godine djeluje i učenička zadruga Ister, kao izvannastavna aktivnost. Cilj zadruge je stvaranje poticajnoga okružja za razvoj poduzetničke kompetencije učenika. Povezivanje škole s gospodarstvom, tržištem rada i lokalnom/ regionalnom zajednicom s posebnim naglaskom na mentorski rad i iskustveno učenje, učenicima razvija osjećaj za inicijativu i poduzetništvo, tj. poduzetnička znanja, vještine i stavove. Zadruga učenicima omogućava primjenu teorijskih znanja u praksi i razvoj vještina i kompetencija za proizvodnju i plasman proizvoda.
Cilj projekta je obogatiti ponudu izvannastavnih aktivnosti, tj. učeničke zadruge, kako bi se osim praktičnih razvijale i poduzetničke, digitalne i komunikacijske vještine učenika. Ponuda zadruge će se značajno obogatiti tradicionalnim proizvodima našega kraja kao što su pekmez od šljive i jabuke, grah salata, ljuti umak i sirup od bazge, dok će nova sekcija u okviru učeničke zadruge biti osnaženija.
Opći cilj projekta: Obogatiti ponudu izvannastavnih aktivnosti, tj. učeničke zadruge, kako bi se osim praktičnih razvijale i poduzetničke, digitalne i komunikacijske vještine učenika.
Ciljevi projekta:
- Jačanje kompetencija učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Marko Babić za projektni način razmišljanja, poduzetnički duh i timski rad.
- Proširiti i obogatiti aktivnosti učeničke zadruge.
- Povećati vidljivost aktivnosti učeničke zadruge u lokalnoj zajednici.
- Povezivanje različitih strukovnih zanimanja kroz zajedničku sekciju u učeničkoj zadruzi Srednje strukovne škole Marko Babić.
Koordinator:
Dragana Samardžija, master turizm.
Mob. +385 98 958 86 87
e-mail: dragana.samardzija@skole.hr