Tjedan cjeloživotnog učenja
Autor: Vesna Suvala, 10. 10. 2018.
Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o inicijativi UNESCO-a koja je pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u mnogim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Cjeloživotno učenje odnosi se na svaku aktivnost učenja tijekom cijeloga života radi unapređenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca.
U sklopu Tjedna sudjelovali smo u dvjema radionicama.
Radionica „Zdrava užina“
1. listopada 2018. godine u Ugostiteljsko-turističkoj školi učenici 2.ft razreda učili su o važnosti zdrave užine i zdravih obroka koje bi lako mogli i sami napraviti i zamijeniti svu lošu hranu onom zdravijom.
Zdravija će nam užina pomoći da budemo usredotočeniji na nastavu, odmorniji, a samim time i raspoloženiji. Naučili smo da trebamo jesti više orašastih plodova jer oni mogu zamijeniti svaki međuobrok, unijeti barem dvije litre vode tijekom dana jer voda održava naše tjelesne funkcije, a njezin nedostatak dovodi do pada koncentracije. Nakon poučne prezentacije upoznali smo i neke od zdravih obroka koje sami možemo pripremiti: banane prelivene čokoladom, razni smoothiji, rajčice punjene posnim sirom, proteinski kruh i još mnogo toga. A nakon toga smo i isprobali navedene poslastice koje su učenici Ugostiteljsko-turističke škole odlično pripremili.
Radionica „Zdrave slastice“
3. listopada 2018. godine u Ugostiteljsko – turističkoj školi učenici 2.ft razreda učili su o zdravim slasticama koje bi sami mogli pripremiti kod kuće i tako zamijeniti nezdrave slastice, koje negativno utječu na naš organizam, zdravima.
Zdrave slastice bogate su tvarima koje ne debljaju, nego donose brojne vitamine u naš organizam. Naučili smo da se šećer, koji svakodnevno konzumiramo, može zamijeniti puno zdravijim i ukusnijim vrstama kao što su na primjer kokosov šećer, stevija, agavin sirup i mnogi drugi, također smo naučili i da je puno zdravija čokolada koja ima visok udio kakaa od obične mliječne čokolade. Tijekom poučne prezentacije slušali smo o nekim slasticama koje i sami možemo pripremiti: kuglice sa suhim voćem, kruh od mrkve, puding od chia sjemenki, muesli pločice i još mnogo toga. Nakon zanimljive prezentacije probali smo navedene slastice koje su pripremili učenici Ugostiteljsko – turističke škole.
Ela Dumančić i Vanja Mitrović, 2.ft
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |