MIRISNI, BLAGI KRUH NA STOLU…
Autor: Vesna Suvala, 5. 11. 2018.
Svake školske godine u listopadu se hol Medicinske škole pretvara u mali muzej, postavlja se izložba kruha i različitih krušnih proizvoda, tradicijskih predmeta i nošnji, alata za proizvodnju i preradu hrane, sjemenki i plodova jeseni. Profesorice Vesna Kasač i Mirta Faktor to su s učenicima učinile i ove godine, na nekim nastavnim satima razgovara se o važnosti hrane, nekada učenici razgovaraju i o proizvodnji hrane, zdravoj prehrani ili prehrambenim navikama.
I to je to. Učenici mirno prolaze, uzmu komadić kruha ili kiflicu s izložbe, razgledaju nošnje, neki se ni ne osvrnu, jure u svoje učionice jer profesor pita ili pišu test. Dani kruha postoje kako bismo razgovarali o važnosti hrane, kako bismo zahvalili za plodove zemlje, podigli svijest o važnosti zdrave prehrane i ekološke proizvodnje te očuvanja biološke raznolikosti. Dani kruha postoje jer je potrebno neprekidno ponavljati da se hrana ne bi smjela bacati, mnogo je gladnih u svijetu, a nitko nigdje na svijetu ne bi smio biti bez svog komadića kruha! Lijepo to kaže naš veliki Dragutin Tadijanović, još davne 1984.:
Na stolu kruh
Stajati pred bijelim papirom
Još neispisanim, i znati:
Dosad su sastavljeni milijuni pjesama
Na svim jezicima svijeta
I za milijune ljudi na Zemlji
Spremljeno je već oružje da ih uništi-
A ti hoćeš da se čuje i tvoj krik:
Mir Svijetu! Sloboda Svijetu!
I svakome na stolu KRUH!
Svima nam je zadatak promišljati što i koliko jedemo, pogledati siromašne oko nas, razmisliti kad želimo baciti u koš nešto što nam se ne sviđa. I ne prigovarati majci kad nam se ručak ne sviđa, spremala ga je s ljubavlju!
Đurđica Radić, prof.
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |