Dan kruha i masti
Autor: Damir Miler, 24. 10. 2012.
Tradicija je važna, bitna nam je povijest, korijeni su dio nas, klica onoga što smo i što će naši potomci biti. To se ne smije zanijekati, to ne bismo trebali zaboraviti. Jedan dio toga je i ono što se u prošlim vremenima u slavonskom domovima jelo. Kako bismo se na to podsjetili zbornica je zamirisala domaćim kruhom, zabijelila se na njemu mast i zamirisala baranjska crvena paprika. Bilo je tu i ajvara, kolača, a začin su bili medicinari tamburaši. Pojavili su se kao prave lole i bekrije iz prikrajka i sve nas razveselili lipim šokačkim pismama. Pojavila se uz njih i jedna lipa sramežljiva divojka, pokazala nam najveće slavonsko bogatstvo- nošnju. Bilo je lijepo i veselo, zapjevali su i profesori, podsjetili smo se da zahvalnosti za plodove zemlje i kruh naš svagdašnji nikada dosta. Đ. Radić, prof.
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |