Jabuke, jabučni ocat
Autor: Verena Dagmar Kušenić, 29. 9. 2014.
Jabučni ocat kakav pravimo u školi je prirodan i ekološki. Ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi. Dobiveni proizvod sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan, no najvredniji sastojak preuzet iz jabuka je pektin.
Pektin je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti. Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu razinu inzulina. Pektin ublažuje oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, zbog čega je, vjerojatno, jabučni ocat postao dio popularne kure mršavljenja.
Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka. Čudesan je proizvod koji se može koristiti na desetke načina: pomaže kod mršavljenja, daje volumen i sjaj kosi, čisti kožu, osvježava zrak u domu, služi kao sredstvo za kućno čišćenje, pa i za tjeranje buha s krzna kućnih ljubimaca.