Svjetski dan jabuke
Autor: Ivona Turda, 21. 10. 2021.
20. listopada svake godine obilježavamo Svjetski dan jabuke, simbola fizičke, kulturne i genetske raznolikosti, a obilježavanje je započelo 1990. godine u Londonu. Ove smo godine s radošću dočekali Dan jabuke zato što je naš školski voćnjak urodio prvom značajnom količinom plodova. Tim su povodom učenici priredili izložbu sorti jabuka u holu škole, zasladili se raznolikim jabukama i kolačima od jabuka koje su pripremili naši pekari te pogledali video o voćnjaku koji je izradio učenik Dino Begonja. Klikom na "više" pročitajte opširnije.
Ove godine posebno želimo osvijestiti zašto jesti hrvatske jabuke i zašto jesti jabuke svaki dan. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš nezagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Takvi pogodni ekološki i klimatski uvjet daju vrhunsku jabuku koja se bere u optimalnoj zrelosti, a zbog kratkih transportnih puteva ostaje dugo svježa i takva dolazi na vaš stol. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači, a brzi transport ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj strogo je kontrolirana. Jabuke se uzgajaju pod strogim fitosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija.
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba. Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.
Cijela aktivnost odigrala se u sklopu promocije strukovnih zanimanja i rada Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, imenovanog centra kompetentnosti za poljoprivredu i nositeljice projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza
Tekst djelomično preuzet sa: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/svjetski-dan-jabuka-20-listopada-2020/4213
Ukupno: 794455
Ovaj mjesec: 9939
Ovaj tjedan: 796
Danas: 146
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |