DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI KLORA I MINERALA U VODI ZA PIĆE: ISPITIVANJE UTJECAJA KLORA I MINERALA NA FERMENTACIJU KVASCA
Autor: Ivona Turda, 17. 6. 2024.
U okviru projekta „Kruh kroz povijest“ u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024., a za čiju je provedbu financijska sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 10. svibnja 2024. u našoj školi održana je radionica: Dokazivanje prisutnosti klora i minerala u vodi za piće / Ispitivanje utjecaja klora i minerala na fermentaciju kvasca. Radionicu su održali Mladi povjesničari uz podršku nastavnice kemije Ružice Beljo. Klikom na više pročitajte opširnije.
U prvom dijelu radionice odredili smo prisutnost klora i minerala u vodovodnoj vodi metodom titracije s pripremljenim reagensima. Reagense smo dodavali u destiliranu i vodovodnu vodu. Ljubičasto obojenje vodovodne vode je dokaz prisutnosti klora i minerala.
U drugom dijelu radionice ispitali smo utjecaj klora i minerala na fermentaciju kvasca. Prateći promjene utvrdili smo da klor i minerali u vodovodnoj vodi skraćuju vrijeme fermentacije te izravno utječu na kvalitetu tijesta.
Ciljevi aktivnosti projekta:
- stjecanje iskustava koja će pobuditi znatiželju, pozitivan stav i interes za kemiju i prirodoslovlje
- razumijevanje principa znanstvenoga i etičkoga pristupa istraživanju te rješavanju kemijskih problema
Ishodi:
- kritički razmatra upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš
- opisuje kemijske promjene na primjerima reakcija anorganskih i organskih tvari te opisuje njihov utjecaj na okoliš
- primjenjuje stečena znanja i vještine u praksi
Ružica Beljo prof. biologije i kemije, prof. savjetnik
Ukupno: 794443
Ovaj mjesec: 9927
Ovaj tjedan: 784
Danas: 134
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |