POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE
Autor: Nada Ratković, 4. 9. 2023.
- POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE
Nastavni predmet: Poznavanje prehrambene robe
http://www.asoo.hr/UserDocsImages/Kurikulumi/K_Ekonomist_za%20odobrenje.pdf
str.155.-157. str.
Ishodi učenja:
1. objasniti značenje robe i njenu podjelu
2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda
3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje
4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe
5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja
Zakonska regulativa:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_80_1656.html
https://www.hgk.hr/documents/proizvodi-hrvatske-kvalitete-i-izvornosti-web5900a4d3ddbbc.pdf
http://hrana-hrvatskih-farmi.hpa.hr/
Pogledati video:
- Općenito o robi
- Propisi o prometu robom
- Zakon o hrani
- Prehrana i zdravlje
- Sastojci hrane
- Kvarenje hrane
- Konzerviranje namirnica
- Otrovanje hranom
- Žitarice
- Povrće i proizvodi od povrća
- Voće i proizvodi od voća
- Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje
- Konditorski proizvodi
- Meso
- Meso peradi
- Meso divljači
- Ribe i riblji proizvodi
- Rakovi, glavonošci, školjkaši
- Puževi, žabe i kornjače
- Ulja i masti
- Mlijeko i mliječni proizvodi
- Jaja i proizvodi od jaja
- Začini
- Alkaloidne namirnice
- Alkoholna pića
- Prirodne vode
- Posljedice pušenja
- Ambalaža i prirodni okoliš
Literatura: Poznavanje prehrambene robe, udžbenik sa DDS za učenike 1. razreda smjer prodavač/prodavačica, Školska knjiga, 2019.
U prvom razredu polaznik će steći sljedeće ishode učenja: |
1. objasniti značenje robe i njenu podjelu 2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda 3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje 4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe 5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja |
Razrada |
|
Nastavne cjeline |
Razrada Nastavne teme |
Osnovni pojmovi |
Općenito o robi Propisi o prometu robom Osnovni kemijski i fizikalni pojmovi povezani s robom |
Prehrambeni proizvodi i tržišnost hrane |
Zakonski propisi Prehrana i zdravlje Sastojci hrane Kvarenje hrane Konzerviranje namirnica Otrovanje hranom Klasifikacija i proizvođači prehrambene robe |
Osnovne skupine prehrambene robe u trgovini |
Žitarice i njihove prerađevine Voće, povrće, gljive i prerađevine Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje Meso i mesne prerađevine Ribe i riblji proizvodi Rakovi, glavonošci, školjkaši Puževi, žabe i kornjače Ulja i masti Mlijeko i mliječni proizvodi Jaja i proizvodi od jaja Dijetalna hrana i dijetetske namirnice Uživala Alkoholna i bezalkoholna pića |
Duhan i duhanske prerađevine |
Proizvodnja i prerada duhana Duhanske prerađevine Duhan i zdravlje |
Ambalaža i pakiranje |
Pojam i vrste ambalaže Vrste i oblici ambalažnih materijala Osnovne funkcije ambalaže Ambalaža i prirodni okoliš Pakiranje robe |
Napomene: |
Dio sadržaja realizira se terenskom nastavom (posjet prodavaonicama, skladištima, sajmovima i sl.) te individualnim radom: kratka izlaganja, seminarski radovi, izrada zbirke uzoraka, izrada mentalnih mapa i plakata. |
Ostalo |
|
Metode i oblici rada: |
Metode: verbalne metode, vizualne metode, prakseološke metode, metode aktivnog učenja, metode učenja stvaranjem. Oblici: frontalni rad, individualni rad, rad u parovima, rad u skupini. Napomena: Izbor metoda i oblika rada za svaki nastavni sat određuje nastavnik prema nastavnim sadržajima, osobitosti polaznika te materijalnim i drugim uvjetima. |
Elementi i oblici praćenja i vrjednovanja polaznika: |
Elementi: usvojenost nastavnih sadržaja, primjena znanja, samostalnost u radu. Oblici: usmena provjera, pisana provjera, seminarski rad, projektni zadatak, e-učenje. |
Literatura |
|
Literatura za polaznike: |
Prema Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja. |
Istrazivacki_rad-Stetnost_pusenja.pdf (29.06 KB)
Posljedice_pusenja.pdf (76.36 KB)
Umjetna_sredstva_za_zasla_ivanje.pdf (374.88 KB)
Voce_i_vocni_proizvodi.pdf (829.05 KB)
Zacini_i_srodni_proizvodi.pdf (1.41 MB)
Zacinsko_bilje(mirodije).pdf (921.41 KB)
1.G-POZNAVANJE_PREHRAMBENE_ROBE_-OPP+MPT.pdf (1.05 MB)
MPT-POZNAVANJE_ROBE_.pdf (197.32 KB)
Bioteka.pdf (193.66 KB)
VODA.pdf (10.27 MB)
Sorte_vina_u_Hrvatskoj.pdf (574.30 KB)
Zivjeti_zdravo.pdf (1.61 MB)
Profesionalno usmjeravanje
učenika završnih razreda
srednjih škola
https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Objašnjenje rang lista.PDF
Preporuke za rješavanje matematike.PDF
KORISNI LINKOVI I MI... |
> MINISTARSTVO ZNANOST... |
> MINISTARSTVO GOSPODA... |
> Nacionalni centar za... |
> Agencija za strukovn... |
Dnevni tisak i portali |