POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE
Autor: Nada Ratković, 4. 9. 2023.
- POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE
 
Nastavni predmet: Poznavanje prehrambene robe
http://www.asoo.hr/UserDocsImages/Kurikulumi/K_Ekonomist_za%20odobrenje.pdf
str.155.-157. str.
Ishodi učenja:
1. objasniti značenje robe i njenu podjelu
2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda
3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje
4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe
5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja
Zakonska regulativa:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_80_1656.html
https://www.hgk.hr/documents/proizvodi-hrvatske-kvalitete-i-izvornosti-web5900a4d3ddbbc.pdf
http://hrana-hrvatskih-farmi.hpa.hr/
Pogledati video:
- Općenito o robi
 - Propisi o prometu robom
 - Zakon o hrani
 - Prehrana i zdravlje
 - Sastojci hrane
 - Kvarenje hrane
 - Konzerviranje namirnica
 - Otrovanje hranom
 - Žitarice
 - Povrće i proizvodi od povrća
 - Voće i proizvodi od voća
 - Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje
 - Konditorski proizvodi
 - Meso
 - Meso peradi
 - Meso divljači
 - Ribe i riblji proizvodi
 - Rakovi, glavonošci, školjkaši
 - Puževi, žabe i kornjače
 - Ulja i masti
 - Mlijeko i mliječni proizvodi
 - Jaja i proizvodi od jaja
 - Začini
 - Alkaloidne namirnice
 - Alkoholna pića
 - Prirodne vode
 - Posljedice pušenja
 - Ambalaža i prirodni okoliš
 
Literatura: Poznavanje prehrambene robe, udžbenik sa DDS za učenike 1. razreda smjer prodavač/prodavačica, Školska knjiga, 2019.
| 
			 U prvom razredu polaznik će steći sljedeće ishode učenja:  | 
			
			 1. objasniti značenje robe i njenu podjelu 2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda 3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje 4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe 5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja  | 
		
| 
			 Razrada  | 
		|
| 
			 Nastavne cjeline  | 
			
			 Razrada Nastavne teme  | 
		
| 
			 Osnovni pojmovi  | 
			
			 Općenito o robi Propisi o prometu robom Osnovni kemijski i fizikalni pojmovi povezani s robom  | 
		
| 
			 Prehrambeni proizvodi i tržišnost hrane  | 
			
			 Zakonski propisi Prehrana i zdravlje Sastojci hrane Kvarenje hrane Konzerviranje namirnica Otrovanje hranom Klasifikacija i proizvođači prehrambene robe  | 
		
| 
			 Osnovne skupine prehrambene robe u trgovini  | 
			
			 Žitarice i njihove prerađevine Voće, povrće, gljive i prerađevine Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje Meso i mesne prerađevine Ribe i riblji proizvodi Rakovi, glavonošci, školjkaši Puževi, žabe i kornjače Ulja i masti Mlijeko i mliječni proizvodi Jaja i proizvodi od jaja Dijetalna hrana i dijetetske namirnice Uživala Alkoholna i bezalkoholna pića  | 
		
| 
			 Duhan i duhanske prerađevine  | 
			
			 Proizvodnja i prerada duhana Duhanske prerađevine Duhan i zdravlje  | 
		
| 
			 Ambalaža i pakiranje  | 
			
			 Pojam i vrste ambalaže Vrste i oblici ambalažnih materijala Osnovne funkcije ambalaže Ambalaža i prirodni okoliš Pakiranje robe  | 
		
| 
			 Napomene:  | 
			
			 Dio sadržaja realizira se terenskom nastavom (posjet prodavaonicama, skladištima, sajmovima i sl.) te individualnim radom: kratka izlaganja, seminarski radovi, izrada zbirke uzoraka, izrada mentalnih mapa i plakata.  | 
		
| 
			 Ostalo  | 
		|
| 
			 Metode i oblici rada:  | 
			
			 Metode: verbalne metode, vizualne metode, prakseološke metode, metode aktivnog učenja, metode učenja stvaranjem. Oblici: frontalni rad, individualni rad, rad u parovima, rad u skupini. Napomena: Izbor metoda i oblika rada za svaki nastavni sat određuje nastavnik prema nastavnim sadržajima, osobitosti polaznika te materijalnim i drugim uvjetima.  | 
		
| 
			 Elementi i oblici praćenja i vrjednovanja polaznika:  | 
			
			 Elementi: usvojenost nastavnih sadržaja, primjena znanja, samostalnost u radu. Oblici: usmena provjera, pisana provjera, seminarski rad, projektni zadatak, e-učenje.  | 
		
| 
			 Literatura  | 
		|
| 
			 Literatura za polaznike:  | 
			
			 Prema Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja.  | 
		
 
				Istrazivacki_rad-Stetnost_pusenja.pdf
				(29.06 KB)								
 
				Posljedice_pusenja.pdf
				(76.36 KB)								
 
				Umjetna_sredstva_za_zasla_ivanje.pdf
				(374.88 KB)								
 
				Voce_i_vocni_proizvodi.pdf
				(829.05 KB)								
 
				Zacini_i_srodni_proizvodi.pdf
				(1.41 MB)								
 
				Zacinsko_bilje(mirodije).pdf
				(921.41 KB)								
 
				1.G-POZNAVANJE_PREHRAMBENE_ROBE_-OPP+MPT.pdf
				(1.05 MB)								
 
				MPT-POZNAVANJE_ROBE_.pdf
				(197.32 KB)								
 
				Bioteka.pdf
				(193.66 KB)								
 
				VODA.pdf
				(10.27 MB)								
 
				Sorte_vina_u_Hrvatskoj.pdf
				(574.30 KB)								
 
				Zivjeti_zdravo.pdf
				(1.61 MB)								  
Profesionalno usmjeravanje
učenika završnih razreda
srednjih škola
https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa
| « Listopad 2024 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne | 
| 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 
| 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 
| 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 
Objašnjenje rang lista.PDF
Preporuke za rješavanje matematike.PDF
| KORISNI LINKOVI I MI... | 
| > MINISTARSTVO ZNANOST... | 
| > MINISTARSTVO GOSPODA... | 
| > Nacionalni centar za... | 
| > Agencija za strukovn... | 
| Dnevni tisak i portali | 




.png)
















