preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

 > Naslovnica
Vijesti

Svečana Alka u Vukovaru!

Autor: Željko Cvitković-Đone, 3. 5. 2017.

Svečana Alka će se u Vukovaru trčati, 6. svibnja, što će biti četvrti put u dugoj povijesti toga alkarskog natjecanja da se Alka trči izvan Sinja.

Grad Sinj, Vukovarcima i njihovim gostima predstavit će bogatu gastronomsku i enološku ponudu Cetinske krajine i počastiti ih specijalitetom sinjske kuhinje: arambašićima koje su s pažnjom i ljubavlju pripremili učenici i profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića –Sinj.

 

 Arambašići,  nalaze  se na listi Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Po svemu sudeći sinjski arambašići su gastronomska kombinacija orijentalne kuhinje i kuhinja sjevera Europe. Kiseljenje kupusa običaj je koji je stigao sa sjevera Europe, a omatanje mesa u sarmice (odnosno dolme) dolazi s Istoka. Samo ime arambašići vjerojatno preuzeto iz vojnog rječnika jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođa čete alkarskih momaka).

Ovo je jedan recept  za sinjske arambašiće a postoji bezbroj recepata i malih tajni, .

Sinjski arambašići

Potrebne namirnice:

  • 700 g govedine (vrat,plećka)
  • 300 g svinjetine
  • 150 g sušene slanine(panceta)
  • 150 g crvenog luka
  • 30 g bijelog luka
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 klinčića
  • naribana korica limuna
  • sol i papar
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 žlica masti
  • 50 g kosana peršina
  • 400 g suho meso (rebra, kaštradina,sudžuk)
  • šuplja goveđa kost

Priprema:

Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti.

Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast poče topiti ,pa zatim dodajte fino narezani luk ,i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre.

Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, kosani peršin, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode.

1. Kupus očistite, listove odvojite. Pripremite i rezani kiseli kupus pa sve dobro isperite pod vodom.

Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa,  prekriti listovima kosana kupusa i naliti vode ili goveđeg temeljca tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.  

Prilog :

Pire krumpir -slani krumpir

Uz jelo serviramo malo kupus i komad suhog mesa

Po osobi serviramo 2-3 arambašića

 

Pripremio:profesor kuharstva, Zdravko Hrgović




Vijesti

Svečana Alka u Vukovaru!

Autor: Željko Cvitković-Đone, 3. 5. 2017.

Svečana Alka će se u Vukovaru trčati, 6. svibnja, što će biti četvrti put u dugoj povijesti toga alkarskog natjecanja da se Alka trči izvan Sinja.

Grad Sinj, Vukovarcima i njihovim gostima predstavit će bogatu gastronomsku i enološku ponudu Cetinske krajine i počastiti ih specijalitetom sinjske kuhinje: arambašićima koje su s pažnjom i ljubavlju pripremili učenici i profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića –Sinj.

 

 Arambašići,  nalaze  se na listi Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Po svemu sudeći sinjski arambašići su gastronomska kombinacija orijentalne kuhinje i kuhinja sjevera Europe. Kiseljenje kupusa običaj je koji je stigao sa sjevera Europe, a omatanje mesa u sarmice (odnosno dolme) dolazi s Istoka. Samo ime arambašići vjerojatno preuzeto iz vojnog rječnika jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođa čete alkarskih momaka).

Ovo je jedan recept  za sinjske arambašiće a postoji bezbroj recepata i malih tajni, .

Sinjski arambašići

Potrebne namirnice:

  • 700 g govedine (vrat,plećka)
  • 300 g svinjetine
  • 150 g sušene slanine(panceta)
  • 150 g crvenog luka
  • 30 g bijelog luka
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 klinčića
  • naribana korica limuna
  • sol i papar
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 žlica masti
  • 50 g kosana peršina
  • 400 g suho meso (rebra, kaštradina,sudžuk)
  • šuplja goveđa kost

Priprema:

Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti.

Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast poče topiti ,pa zatim dodajte fino narezani luk ,i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre.

Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, kosani peršin, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode.

1. Kupus očistite, listove odvojite. Pripremite i rezani kiseli kupus pa sve dobro isperite pod vodom.

Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa,  prekriti listovima kosana kupusa i naliti vode ili goveđeg temeljca tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.  

Prilog :

Pire krumpir -slani krumpir

Uz jelo serviramo malo kupus i komad suhog mesa

Po osobi serviramo 2-3 arambašića

 

Pripremio:profesor kuharstva, Zdravko Hrgović




Popis udžbenika 2024/2025
 

 

Profesionalno usmjeravanje

  učenika završnih razreda

          srednjih škola

https://e-usmjeravanje.hzz.hr

https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa

Google tražilica

    

UPISI
Uplatnica za duplikat razredne svjedodžbe
Uplatnica za duplikat završne svjedodžbe
 

 

IZDAVANJE POTVRDA

POTVRDA

Upute su dolje u priloženom dokumentu.

 

 

Tražilica
Oglasna ploča
dokumenti DM
Oracle Academy

Kalendar
« Listopad 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj / Dinka Šimunovića 14, HR-21230 Sinj / ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr / ured@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju