Svečana Alka u Vukovaru!
Autor: Željko Cvitković-Đone, 3. 5. 2017.
Svečana Alka će se u Vukovaru trčati, 6. svibnja, što će biti četvrti put u dugoj povijesti toga alkarskog natjecanja da se Alka trči izvan Sinja. Grad Sinj, Vukovarcima i njihovim gostima predstavit će bogatu gastronomsku i enološku ponudu Cetinske krajine i počastiti ih specijalitetom sinjske kuhinje: arambašićima koje su s pažnjom i ljubavlju pripremili učenici i profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića –Sinj.
Arambašići, nalaze se na listi Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Po svemu sudeći sinjski arambašići su gastronomska kombinacija orijentalne kuhinje i kuhinja sjevera Europe. Kiseljenje kupusa običaj je koji je stigao sa sjevera Europe, a omatanje mesa u sarmice (odnosno dolme) dolazi s Istoka. Samo ime arambašići vjerojatno preuzeto iz vojnog rječnika jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođa čete alkarskih momaka).
Ovo je jedan recept za sinjske arambašiće a postoji bezbroj recepata i malih tajni, .
Sinjski arambašići
Potrebne namirnice:
- 700 g govedine (vrat,plećka)
- 300 g svinjetine
- 150 g sušene slanine(panceta)
- 150 g crvenog luka
- 30 g bijelog luka
- malo muškatnog oraščića
- 2 klinčića
- naribana korica limuna
- sol i papar
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 žlica masti
- 50 g kosana peršina
- 400 g suho meso (rebra, kaštradina,sudžuk)
- šuplja goveđa kost
Priprema:
Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti.
Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast poče topiti ,pa zatim dodajte fino narezani luk ,i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre.
Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, kosani peršin, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode.
1. Kupus očistite, listove odvojite. Pripremite i rezani kiseli kupus pa sve dobro isperite pod vodom.
Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa, prekriti listovima kosana kupusa i naliti vode ili goveđeg temeljca tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.
Prilog :
Pire krumpir -slani krumpir
Uz jelo serviramo malo kupus i komad suhog mesa
Po osobi serviramo 2-3 arambašića
Pripremio:profesor kuharstva, Zdravko Hrgović
Svečana Alka u Vukovaru!
Autor: Željko Cvitković-Đone, 3. 5. 2017.
Svečana Alka će se u Vukovaru trčati, 6. svibnja, što će biti četvrti put u dugoj povijesti toga alkarskog natjecanja da se Alka trči izvan Sinja. Grad Sinj, Vukovarcima i njihovim gostima predstavit će bogatu gastronomsku i enološku ponudu Cetinske krajine i počastiti ih specijalitetom sinjske kuhinje: arambašićima koje su s pažnjom i ljubavlju pripremili učenici i profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića –Sinj.
Arambašići, nalaze se na listi Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Po svemu sudeći sinjski arambašići su gastronomska kombinacija orijentalne kuhinje i kuhinja sjevera Europe. Kiseljenje kupusa običaj je koji je stigao sa sjevera Europe, a omatanje mesa u sarmice (odnosno dolme) dolazi s Istoka. Samo ime arambašići vjerojatno preuzeto iz vojnog rječnika jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođa čete alkarskih momaka).
Ovo je jedan recept za sinjske arambašiće a postoji bezbroj recepata i malih tajni, .
Sinjski arambašići
Potrebne namirnice:
- 700 g govedine (vrat,plećka)
- 300 g svinjetine
- 150 g sušene slanine(panceta)
- 150 g crvenog luka
- 30 g bijelog luka
- malo muškatnog oraščića
- 2 klinčića
- naribana korica limuna
- sol i papar
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 žlica masti
- 50 g kosana peršina
- 400 g suho meso (rebra, kaštradina,sudžuk)
- šuplja goveđa kost
Priprema:
Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti.
Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast poče topiti ,pa zatim dodajte fino narezani luk ,i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre.
Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, kosani peršin, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode.
1. Kupus očistite, listove odvojite. Pripremite i rezani kiseli kupus pa sve dobro isperite pod vodom.
Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa, prekriti listovima kosana kupusa i naliti vode ili goveđeg temeljca tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.
Prilog :
Pire krumpir -slani krumpir
Uz jelo serviramo malo kupus i komad suhog mesa
Po osobi serviramo 2-3 arambašića
Pripremio:profesor kuharstva, Zdravko Hrgović
Profesionalno usmjeravanje
učenika završnih razreda
srednjih škola
https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Objašnjenje rang lista.PDF
Preporuke za rješavanje matematike.PDF
KORISNI LINKOVI I MI... |
> MINISTARSTVO ZNANOST... |
> MINISTARSTVO GOSPODA... |
> Nacionalni centar za... |
> Agencija za strukovn... |
Dnevni tisak i portali |