petogišnje:
-MEDICINSKA SESTRA OPĆE NJEGE / MEDICINSKI TEHNIČAR
četverogodišnja:
-EKONOMIST
Ovim obrazovnim programom učenici stječu opće i stručno znanje koje im otvara široke mogućnosti zapošljavanja. Poslovi koje po završetku školovanja mogu obavljati jesu poslovi knjigovodstva, finanancijski poslovi u računovodstvu i bankarstvu, poslovi planiranja, bilanciranja i analize troškova, izvođenja raznih pokazatelja o uspješnosti poslovanja i sl.
Uz stručno-teorijsko znanje tijekom svog školovanja ekonomist stječe i praktično znanje na vježbama u radionici (vježbenička tvrtka) te stručnoj praksi u poduzećima izvan škole. Time razvija organizacijske sposobnosti, sposobnosti poslovnog komuniciranja, lijepog ponašanja i timskog rada što mu pruža mogućnosti za zaposlenje, ali i pokretanje samostalnog posla (malog poduzetništva) za koji su važne menadžerske vještine (vještine upravljanja).
-KOMERCIJALIST
U ovom zanimanju nudi se širok spektar mogućnosti zaposlenja u raznim područjima gospodarstva. Opća, stručna i praktična znanja koja se stječu tijekom školovanja omogućuju rad u veleprodajama, maloprodajama, proizvođačkim, ugostiteljskim, hotelijerskim i turističkim poduzećima u unutarnjoj i vanjskoj trgovini, domaćem i stranom otpremništvu - špediciji, osiguravajućim društvima, carinskim skladištima, prijevozničkim pduzećima, zračnim lukama itd. Ovo zanimanje pruža dobru osnovu za nastavak školovanja, prvenstveno na Ekonomskim fakultetima.
-TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST
Daje mogućnost zapošljavanja u ugostiteljskim poduzećima (hoteli, pansioni, i sl.), obrtničkim radnjama i industriji.Omogućava nastavak školovanja u područjima ugostiteljstva i turizma.
trogodišnja:
-PRODAVAČ - Nastava se dijeli na 3 dana teoretske i 2 dana paktične nastave. Kroz tu nastavu stječu se opća i stručna znanja te poslovne vještine za sve oblike prodaje u klasičnim i suvremenim prodajnim prostorima.
-KUHAR - Kuhar je obrazovni program koji zahtvjeva vještinu baratanja s namirnicama te njihovo aranžiranje kako bi se dobilo ukusno i estetski privlačno jelo. Po završetku školovanja moguće je otvaranje vlastitog obrta. Ovo zanimanje omogućava brzo uključivanje u rad hotelskih kuhinja i sala, rad u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima zahvaljujući velikom broju sati vježbi, praktične nastave i stručne (ferijalne) prakse. U struci je moguće usavršavanje (specijalisti, majstori) nakon 2 godine rada, doškolovanje (prekvalifikacija) do zvanja turističko-hotelijerskog komercijalista.
-KONOBAR - Konobar je zanimanje koje zahtjeva sposobnost komunikacije te prezentiranja kako kulturno-umjetničkih i zabavnih sadržaja okruženja, tako i prezentiranja ponude ugostiteljskog objekta. Predmeti koji se uče u ovom programu su u funkciji poznavanja svih vrsta usluživanja gosta te ophođenje prema pravilima bontona. Bodovni prag za upis u ovo zanimanje nije ograničen. Po završetku ovog programa učenik, nakon realizacije rada u struci od dvije godine, može otvoriti svoj ugostiteljski objekt i osigurati si radno mjesto.U struci je moguće usavršavanje (specijalisti, majstori) nakon 2 godine rada, doškolovanje (prekvalifikacija) do zvanja turističko-hotelijerskog komercijalista.
-FRIZER - Tijekom školovanja učenici se osposobljavaju za samostalno estetsko oblikovanje kose, njegu, bojanje i nijansiranje. Upoznavaju se s tehnikama rada i materijalima koji se primjenjuju u suvremenom frizerstvu. Nakon završenog programa učenici imaju mogućnost napredovati u zvanje majstora.
-KOZMETIČAR - Kroz trogodišnje školovanje kozmetičari se osposobljavaju za pružanje usluga čišćenja i njege kože, primjene pilinga i maski, dekorativnog i korektivnog te depilacije, uklanjanja celulita i masaže. Napetosti koje nam donosi svakodnevni život crpe iz nas energiju. Stari i mudri istočnjaci znali su da je umor i napetost najlakše ukloniti masažom. Ovaj posao podrazumijeva stalno učenje i napredovanje jer baviti se kozmetikom znači pratiti razvoj medicine, biokemije, kozmetologije, farmakologije, biologije i ostalih znanosti. Nakon završenog školovanja mogu se zaposliti u marketingu, kazalištu, na filmu, TV-u i u obrtništvu.
Profesionalno usmjeravanje
učenika završnih razreda
srednjih škola
https://e-usmjeravanie.hzz.hr/Predanketa
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Objašnjenje rang lista.PDF
Preporuke za rješavanje matematike.PDF
KORISNI LINKOVI I MI... |
> MINISTARSTVO ZNANOST... |
> MINISTARSTVO GOSPODA... |
> Nacionalni centar za... |
> Agencija za strukovn... |
Dnevni tisak i portali |