Skriveni šećeri i masti
U sklopu Projekta građanin nastavnica biologije Dunja Mačkić Vančina provela je radionicu „Skriveni šećeri i masti“ kako bi se kod učenika povećala svjesnost o konzumaciji nekih namirnica koje u sebi sadrže skrivene šećere i masti.
U organizam je svakodnevno potrebno unijeti dovoljnu količinu pojedinih hranjivih tvari (bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala). Hranjive tvari koje se nalaze u hrani izgrađuju i obnavljaju tijelo, daju mu energiju za život i rad, štite ga od bolesti. Svaka hranjiva tvar potrebna je organizmu u određenom omjeru i količini.
Svakodnevno smo okruženi ljudima kojima su nepravilne prehrambene navike uzrokom različitih bolesti , pa čak i smrti. Dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti srca, kvarenje zubi, pretilost, rak debelog crijeva, moždani udar često su posljedica nepravilne prehrane. Neki ljudi jedu hranu s previše šećera, soli, masnoća, a neki jednostavno jedu previše.
Ovom radionicom željelo se preventivno djelovati na zdravlje i prehrambene navike učenika ističući kako je za organizam važno unijeti što manje skrivenog šećera i masti.
Količina skrivenog šećera i masti u namirnicama koje jedemo može se eksperimentalno dokazati pomoću čajnih žlica. Tako, primjerice, 100 grama pomfrita ima 3,5 čajne žlice skrivene masti, a 125 mililitara sladoleda ima 4 čajne žlice skrivenog šećera.
Nastavnica biologije pripremila je četiri raznovrsna jelovnika. Svaki je razred odabrao jedan jelovnik i provjerio količinu skrivenog šećera i masti za sve namirnice koje se nalaze u jelovniku. Jelovnici su se potom uspoređivali. Učenici su mogli odrediti koji je jelovnik najzdraviji, a koji najmanje zdrav te koje namirnice treba izbjegavati , a koje sve češće uvrštavati u svakodnevni jelovnik.
Učenici eksperimentiraju:
Rezultati:
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |