preskoči na sadržaj

Gimnazija Beli Manastir

Login
IZ ŽIVOTA ŠKOLE

VEČER MATEMATIKE 7.12.2023.

MAKE MATH FUN ! 💙

Večer matematike 2023 Gimnazija Beli Manastir 

Foto galerija - Večer matematike 

DANI HRVATSKOGA JEZIKA 

 

Kao vječno more sinje
U kretu si gipkom, lakom,
Podaje se dahu svakom,
I mreška se i propinje,
(Kakva moć je vjetra koga) –
Zuji, zveči, zvoni, zvuči,
Šumi, grmi, tutnji, huči –
To je jezik roda moga! (…)

(Petar Preradović)

 

          

 DANI KRUHA

 

 

                OPŠIRNIJE

Tražilica
Anketa
Imate li interesa za uključivanje u, i osnivanje volonterskog kluba u školi?




Kalendar
« Listopad 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 9. 2011.

Ukupno: 351868
MOZDA VAM ZATREBA

 
 
 
 
 
 
https://ocjene.skole.hr/
 
             DABAR heart
 natjecanje 13. -  17.11.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVA BARANJSKA BLAGA - 3E&3O
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KULINIJADA U JAGODNJAKU
Autor: Sara Poznanović, 25. 5. 2020.

Kulinijada u Jagodnjaku se održava od 2003. godine svake godine u organizaciji PZ Naše Selo iz Jagodnjaka. Uglavnom su takmičarski primjerci iz Baranje, a iz godine u godinu se povećava broj takmičara i izvan Baranje. Najbolji kulin bira komisija kojoj je prof.dr.Petričević Antun na čelu, a ocjenjuje se vanjski izled, izgled presjeka, ujednačenost sušenja i zrenja, konzistencija, boja, odnos mišićnog, masnog i vezivnog tkiva, te miris i ukus. Najboljem kulinaru uglavnom kao nagrada pripadne teška svinja za proizvodnju kulina, a ovisno o broju bodova dodjeljuju se zlatna, srebrna i brončana medalja.

U Jagodnjaku se tradicionalno na Spasovdan načinje kulin, tako da je termin kulinijade uvijek vezan za taj dan u godini, što znači 40 dana od Uskrsa. Cilj kulinijade je promocija ove gastronomske delicije kao autohtonog proizvoda i organizacija njegove proizvodnje na tradicionalan način, a zadovoljavajući sve zakonske standarde koji propisuju ovakvu proizvodnju. Ovim bi seljaci proizvođači iskoristili i unovčili svoje znanje proizašlo iz tradicije i iskoristili situaciju povećanja potražnje originalnih autohtonih visokovrijednih mesnih proizvoda na europskom tržištu. Također je cilj iskoristiti ovaj brend u turističke svrhe, ponudom posjete "kući kulina" u kojoj bi se moglo pogledati kako se nekad u starim baranjskim kućama odvijao cijeli tok proizvodnje kulina; od proizvodnje autohtonih pasmina svinja, pa sve do zrenja kulina u starim "kubama".






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju