Kutak za učenike
Novinarska grupa - Svjetski dan hrane, 16.10.
Autor: Martina Tomljanović Molnar, Antonija Tadić, Dorotea Grdić, 17. 10. 2022.
Svjetski dan hrane svake se godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je posvećena promjeni budućnosti migracije i ulaganju u sigurnost hrane i ruralni razvoj.
Cilj da nestane gladi na svijetu treba ostvariti do 2030. godine, a temelji se na osam razloga:
- 0 % gladi može spasiti živote 3,1 milijuna djece svake godine,
- dobro uhranjene majke imaju zdraviju djecu jačeg imunološkog sustava,
- završetak dječje pothranjenosti bi mogao povećati bruto dohodak zemalja u razvoju za 16,5 %,
- svaka se kuna uložena u prevenciju gladi može vratiti višestruko, u iznosu od 15 do 140 kuna,
- primjerena prehrana u ranoj dobi mogla bi značiti 46 % većeg osobnog dohotka kasnije u životu,
- eliminacijom nedostatka željeza u krvi bi se mogla ojačati produktivnost na radnom mjestu za 20 %,
- zaustavljanjem smrtnosti povezane s prehranom u djece bi se mogla povećati radna snaga za 9,4 %,
- 0 % gladi može osigurati sigurniji, bolji svijet za sve.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Linkovi