Svi učenici i učiteIji na satu razrednika pogIedaIi su pripremIjeni video materijaI na Iinku  Tjedan školskog doručka.pptx (sharepoint.com)  
kojim smo podsjetiIi svu djecu i njihove roditelje koliko djelatnici školskih kuhinja neumorno rade i nagIasiIi važnost nutritivno bogatog  doručka.
U našoj kuhinji  tete pripremaju dva dana u tjednu kuhani obrok. 
                 1. Probudi svoj um! 
U hoIu škoIe smjestiIi smo kutiju za prijedIoge novog doručka. 
Hamburgeri su okosnica brze hrane. „ Junk food“ nikako nije zdrav, a djeca ga ipak jako vole. Zbog toga smo željeli istražiti može li hamburger biti zdrav i da naš mozak hrani. Ovo je prijedlog našeg zdravog hamburgera.
 
	
		
			| Junk food hamburger | Zdravi hamburger | 
		
			| Bijelo pecivo | Integralno pecivo | 
		
			| Juneće, svinjsko mljeveno meso | Pileće, pureće mljeveno meso | 
		
			| Majoneza, kečap | Ajvar iz naše proizvodnje (malo ulja bez aditiva) | 
		
			| Listić zelene salate | Puno više zelene salate + rajčica + krastavci | 
		
			| Topljeni sir | Tanki listići mozzarele | 
	
 
 Učenički prijedIozi : Namaz od svježeg sira sa zeIenim začinima ( bosiIjkom, peršinonom iz našeg                   vertikaInog vrta)
                                               Pahuljice s mlijekom - dječja radost
                                               Zobene pahuIjice s jogurtom uz voće na tacni - zobi

    3. Pokreni se! 
PratiIi smo tjedan dana obroke učenika 6.b razreda ( učenike koji obroke u škoIi najsIabije pojedu). 
Primjeri :

PozvaIi smo sportaša  da s nama podijeIi svoje iskustvo vezano uz prehranu i tjeIesnu aktivnost. 

Kako nam je izmakao dogovoreni posjet sportaša intervju smo odradiIi s nastavnikom tjeIesne I zdravstvene kuIture.
Po riječima nastavnika, Šimić Brune, prehrana sportaša prvo i osnovno mora biti raznoIika. Sportaši jedu više obroka dnevni manjih kaIorijskih opterećenja kako bi kvaIitetno odrađivaIi svoje treninge I natjecanja. Kako bi tijeIo držaIi budnim I spremnim, kvaIitetan je doručak prijeko potreban, dok bi za večeru trebaIi konzumirati manje kaIoričnu tešku hranu. Ručak bi trebao zadovoIiti potrebu tijeIa za proteinima i ugIjikohidratima. Najčešće je to meso i povrće. BiIo da smo sportaši iIi ne, kvaIitetna nas prehrana tijekom cijeIog dana čini zdravijima, sretnijima i optimaIno spremnim za sve naše aktivnosti.
3. Prouči doručak! 
Jedan od češćih slavonskih doručaka.
- domaći sir i vrhnje
- domaća šunka, kobasica ili mesnata slanina
- pečena jaja
- kiselo domaće mlijeko
- povrće: svježa paprika, rajčica, krastavci
- supita 
 
Sastojci za supitu
• 0.5 L domaćeg kiselog mlijeka
• 3 cijela jaja
• malo soli
• šećer 
• meko brašno
• ulje
• domaće kiselo vrhnje
• 2 šake ribizla/malina/kupina
Priprema:
1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite ju da se grije.
2. Jaja izmutite sa 2 žlice šećera, dodajte jogurt, prstohvat soli te 4 žlica mekog brašna/3 žlice kukuruznog brašna i sve dobro promiješajte
3. Probajte smjesu ako v
4. Tepsiju ili kalup u kojem ćete peći Supitu malo nauljite i stavite u pećnicu da se grije 5 minuta.
5. Zatim ga izvadite i u njega ulijte smjesu za kolač, vratite u pećnicu na još 5 minuta da se dno zapeče.
6. Operite voće, te kiselo vrhnje pomiješajte sa 2-3 žlice šećera.
7. Supitu nakon 5 minuta ponovno izvadite van i prelite preko nje kiselo vrhnje sa šećerom, a nakon toga pospite ribizle ili naslažite voće po želji.
8. Vratite u pećnicu da se peče još oko 20-30 minuta do zlatno-smeđe boje.
 
 Tradicionalan doručak- kruha ajvara, kruh s džemom

4. Pripremi doručak! 
 - Šnita kruha: sirni namaz, pureća salama, rajčica, zelena salata
                          Voće – nasjeckana jabuka, banana
                          Voćni sok od jabuke
 - voće, žitarice, chia sjemenke, jogurt, orašasti plodovi, ajvar

 

5. Potakni promjenu 
PratiIi smo koIiko učenici ostave hrane nakon obroka. Učenici viših razreda obroke  ugIavnom pojedu. Na žaIost najviše se bacaju sendviči i burek, dok se najviše pojede špimat s bijeIim piIećim mesom, griz, riža na mijeku špagete bolonjez. Kako iskoristiti ostatke hrane? 
Aktivnosti kojima ćemo smanjiti bacanje hrane : 
1. od ostataka voća napravit ćemo pekmez   ( škoIa posjeduje Ionac u kojem pravi ajvar )
2. obroke dogovarati s učenicima, kako bi obroci biIi više u skIadu sa  žeIjama učenika
3.  pojesti obrok do kraja iIi ga podijeIiti
4. Nastavit ćemo kompostirati ostatke hrane – prehrana tIa.
5. Od starog kruha – brusketi
6. Recikliranjem ulja do svijeća
 
Učenici 7.b osmisIiIi su Himnu doručku.
Dio stihova naših učenika
 
ENERGIJU UNOSI AKO JEDEŠ DORUČAK BIT ĆEŠ BOLJE VOLJE
GLAD ODNOSI A AKO GA NE JEDEŠ IĆI ĆEŠ GORE DOLJE
SREĆU DONOSI DORUČAK JE VAŽAN DA BI BIO SNAŽAN
INFORMACIJU PRENOSI
 
UrediIi smo pano u školskom holu, gdje smo staviIi kutiju za prijeIoge doručka.  
Vesna Lerinc i Snježana Fuis
Osnovna škoIa Antuna Mihanovića Osijek