EDUKACIJA UČENIKA PRVIH RAZREDA I NJIHOVIH RODITELJA O VAŽNOSTI KVALITETNE PREHRANE
Autor: Daniela Gubić, 26. 4. 2023.
Shvaćajući važnost kvalitetne prehrane djece, u ponedjeljak, 24. travnja 2023. organizirali smo radionicu o prehrani „Graško Nestaško“ za učenike prvoga razreda, a za njihove roditelje predavanje „Prehrana djece dobi od 6 do 11 godina“. U suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett. i njihovom promotoricom Jelenom Brico, učiteljica Slađana Ninković dogovorila je edukaciju s nutricionistkinjom dr. sc. Vesna Bosanac.
Na radionici su djeca slagala edukativne puzzle o prehrani te vrlo aktivno sudjelovala u razgovoru o uravnoteženoj prehrani i obrocima kroz dan.
Kako se mnogi učenici bave sportom i plesom, razgovarali smo koje namirnice daju energiju, koje su korisne za jakost i snagu mišića, koje smanjuju bol u mišićima nakon treninga te kako je voda najbolje piće za male sportaše.
Doznali smo da djeca vole špinat, grašak i mrkvu, a od voća jabuke, jagode i banane. Dogovorili smo se da će od kuće na trening ponijeti voće, pojesti ga odmah nakon treninga i tako doprinijeti oporavku. Vjerujemo da će ih roditelji u tome podržati.
Na predavanju za roditelje se govorilo o skupinama namirnica koje čine svakodnevnu prehranu raznolikom i kvalitetnom te preporučljivom konceptu obroka kao zalogu za normalan rast i razvoj djece.
Naglasak je bio na važnosti baziranja prehrane na neprerađenim namirnica te se razgovaralo zašto izbjegavati visokoprerađene namirnice. Također su dani savjeti kako djecu koja imaju loš apetit potaknuti na konzumiranje zdravih namirnica, te kako neprimjetno, djeci koja imaju višak kilograma, pomoći smršavjeti.
Na kraju su roditelji imali priliku pojedinačno porazgovarati s nutricionistkinjom, koliko je to vrijeme dopuštalo.
Na predavanju je bio nazočan i ravnatelj Tihomir Batalo, promotorica izdavačke kuće Profil Klett Jelena Brico i školska kuharica.
Vjerujemo da će obitelji u cjelini unaprijediti svoju prehranu i tako dugoročno doprinijeti zdravlju i vitalnosti zajednice.
Primjer kvalitetnog jelovnika učenika dobi 7 godina
Doručak: palenta, svježi sir i jogurt
Užina: voćna salata (banana i jagode)
Ručak: fino varivo (meso, luk, mrkva, grašak i krumpir), zelena salata, kruh, voda
Užina u školi: sendvič sa šunkom i sirom, voda
Večera: špinat na mlijeku, pire krumpir, pečeno jaje, kruh, kakao
Slađana Ninković, učiteljica razredne nastave
Povelja HZTK, 2013.
Plaketa Općine Rešetari, 2014.
Plaketa BPŽ, 2006.
Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže
Priznanje za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.
Institucije |
> MZO |
> AZOO |
> Portal škole |
> Carnet |
> NCVVO |
> Općina Rešetari |
> Merlin u školi |
> Edu.hr Portal |
> Anketa - Sigurniji i... |