preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari

Vijesti

EDUKACIJA UČENIKA PRVIH RAZREDA I NJIHOVIH RODITELJA O VAŽNOSTI KVALITETNE PREHRANE

Autor: Daniela Gubić, 26. 4. 2023.

Shvaćajući važnost kvalitetne prehrane djece, u ponedjeljak, 24. travnja 2023. organizirali smo radionicu o prehrani „Graško Nestaško“ za učenike prvoga razreda, a za njihove roditelje predavanje „Prehrana djece dobi od 6 do 11 godina“. U suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett. i njihovom promotoricom Jelenom Brico, učiteljica Slađana Ninković dogovorila je edukaciju s nutricionistkinjom dr. sc. Vesna Bosanac.

Na radionici su djeca slagala edukativne puzzle o prehrani te vrlo aktivno sudjelovala u razgovoru o uravnoteženoj prehrani i obrocima kroz dan.

Kako se mnogi učenici bave sportom i plesom, razgovarali smo koje namirnice daju energiju, koje su korisne za jakost i snagu mišića, koje smanjuju bol u mišićima nakon treninga te kako je voda najbolje piće za male sportaše.

Doznali smo da djeca vole špinat, grašak i mrkvu, a od voća jabuke, jagode i banane. Dogovorili smo se da će od kuće na trening ponijeti voće, pojesti ga odmah nakon treninga i tako doprinijeti oporavku. Vjerujemo da će ih roditelji u tome podržati.

Na predavanju za roditelje se govorilo o skupinama namirnica koje čine svakodnevnu prehranu raznolikom i kvalitetnom te preporučljivom konceptu obroka kao zalogu za normalan rast i razvoj djece.

Naglasak je bio na važnosti baziranja prehrane na neprerađenim namirnica te se razgovaralo zašto izbjegavati visokoprerađene namirnice. Također su dani savjeti kako djecu koja imaju loš apetit potaknuti na konzumiranje zdravih namirnica, te kako neprimjetno, djeci koja imaju višak kilograma, pomoći smršavjeti.

Na kraju su roditelji imali priliku pojedinačno porazgovarati s nutricionistkinjom, koliko je to vrijeme dopuštalo.   

Na predavanju je bio nazočan i ravnatelj Tihomir Batalo, promotorica izdavačke kuće Profil Klett Jelena Brico i školska kuharica.    

Vjerujemo da će obitelji u cjelini unaprijediti svoju prehranu i tako dugoročno doprinijeti zdravlju i vitalnosti zajednice.

 

Primjer kvalitetnog jelovnika učenika dobi 7 godina     

Doručak: palenta, svježi sir i jogurt

Užina: voćna salata (banana i jagode)

Ručak: fino varivo (meso, luk, mrkva, grašak i krumpir), zelena salata, kruh, voda

Užina u školi: sendvič sa šunkom i sirom, voda

Večera: špinat na mlijeku, pire krumpir, pečeno jaje, kruh, kakao 

 

Slađana Ninković, učiteljica razredne nastave




eTwinning

Ponosni smo nositelji

oznake eTwinning škole

UNESCO ASPnet

 

UNESCO ASPnet
oznaka škole

 

 

Virtualna knjižnica

Upisi u SŠ 2021./22.
Nagrade i priznanja

Povelja HZTK, 2013.

Plaketa Općine Rešetari, 2014.

 Plaketa BPŽ, 2006.

Dio smo UNESCO-ove ASPNet mreže

Priznanje  za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava
Republike Hrvatske za učenike 5. i 6. razreda u školskoj godini 2016./2017.

 

Logo škole


Monografija u spomen
175. obljetnici
OŠ Ante Starčevića Rešetari
 

Publikacija
180 godina škole u Rešetarima
 
 
NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR

  

       Naš zavičajni govor

Most prijateljstva

ACES „Međugeneracijska solidarnost“

Anketa
Kako vam se sviđa NOVA web stranica škole?



Korisni linkovi
Portali
 
Učilice
 
Popularni časopisi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari / Vladimira Nazora 23, HR-35403 Rešetari / os-astarcevic-resetari.skole.hr / ured@os-astarcevic-resetari.skole.hr
preskoči na navigaciju