SHEMA VOĆA I POVRĆA
Autor: Nataša Fadiga, 24. 11. 2015.
Shema školskog voća i povrća, program usmjeren prema usvajanju dobrih prehrambenih navika djece od najranije dobi, drugu godinu za redom predstavljen je učenicima naše škole u sklopu edukativnog predavanja. Predavanje je posebno održano za učenike od 1.-4. razreda, te za učenike od 5.-8. razreda.
Nakon uvodnog predstavljanja i „ponavljanja gradiva“ od prošlogodišnjeg predstavljanja ovog programa u našoj školi, krenulo je zanimljivo i edukativno predavanje o korisnim i štetnim kukcima koji obitavaju u našim vrtovima i voćnjacima. O kukcima smo naučili mnogo toga novoga, ali smo isto tako i utvrdili ono što smo već znali o njima. Naučili smo od kojih su dijelova tijela građeni kukci, čime se hrane, kako se kreću, tko se njima hrani, koje životinje spadaju u kukce, koja je korist od njih.
Suprotno općem dojmu, kukci nisu štetočine, nego su važni, među ostalim, za oprašivanje biljaka, neki su predatori za nametnike, dok drugi žive u tlu i rahle ga kopajući tunele. Korisni kukci i njihove male, često ružne ličinke veoma su važni u biološkom lancu i ključan su faktor za ekosustav u vrtu.
Najzanimljivije je bilo kada smo saznali da se za kukce grade posebni hoteli i to od recikliranih materijala prirodnog podrijetla. Od grabežljivih predatora koji zapravo reduciraju nepoželjne kukce poželjno je u vrt privući bubamare, uholaže, zlatooke, bumbare, pčele ili muhe cvjetare. Tijekom hladnog zimskog razdoblja kukci se zavlače u skrovišta da mogu hibernirati sve do proljeća kada ponovno počinje ciklus.
Uslijedilo je predavanje o jabukama, koje naše agronomi vole zvati i „kraljicom voća“. Budući da naši krajevi izrazito pogoduju rastu i proizvodnji jabuka, valjalo je naučiti i što sve od jabuke možemo dobiti i na koje se sve načine može obrađivati. Naučili smo da osim ukusne svježe voćke koju neki volimo slatku, a neki kiselu, jabuka se može sušiti pri čemu se dobiva ukusan „čips“ od jabuka, može se muljati i prešati pa se tako dobiva sok od jabuke, od kojeg se potom raznim kemijskim procesima može dobiti i vino, ocat ili rakija od jabuka.
Naučili smo korisne savjete kako sami kod kuće možemo napraviti fini, ukusan i prije svega zdrav sok od jabuka, te da nam je za 1L takvog ukusnog napitka potreban 1,5 kilogram svježeg voća, odnosno jabuka. Također smo naučili da se i od drugih vrsta voća i povrća mogu raditi zdravi i ukusni napitci, a kao savjet od naše simpatične predavačice Jelene zapamtit ćemo da nema boljeg i ukusnijeg napitka od jabuke i mrkve!
Radujemo se istom predavanju iduće godine, kada ćemo zasigurno opet naučiti mnogo zdravih i korisnih savjeta!
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ukupno: 153783
Ovaj mjesec: 279
Danas: 87