NASTAVLJA SE SURADNJA OŠ BELETINEC I GRADITELJSKE, PRIRODOSLOVNE I RUDARSKE ŠKOLE VARAŽDIN
Autor: Nataša Fadiga, 12. 10. 2018.
Nastavlja se suradnja OŠ Beletinec i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Proteklog je tjedna, prof. Lidija Vrbanić, zajedno sa svoja tri učenika drugog razreda smjera prehrambeni tehničar od kojih je jedan bivši učenik škole domaćina, odradila radionicu pripreme juhe od zelenih tikvica i butternut tikve. Radionica se odvijala u sklopu nastave domaćinstva uz prisustvo učiteljice Snježane Martinez (mješoviti uzrast, 2.-8. razred) te se izvrsno nadovezala na obilježavanje Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje u školi domaćinu. Četrnaestero učenika je pralo, gulilo, rezalo, sjeckalo, miješalo i naravno kušalo ono što se skuhalo. Blagi, ali ipak opojni miris kuhanih juha proširio se hodnikom te pozvao i ostale učenike da se pridruže kušanju juha. Na taj način su svi učenici OŠ Beletinec upoznali jednostavnost pripreme juha, ali i njihovu važnost i hranjivost.
Juhe su važan dio svakodnevne prehrane. Obično njome započinjemo obrok, najčešće ručak, jer ona opušta, otvara tek, ali i potiče probavne sokove. Ako je obrok koji slijedi hranjiviji, preporuča se bistra, laganija juha. To su najčešće mesne juhe s nešto povrća i tjesteninom. A ako je jelo nakon toga jednostavnije, juha bi trebala biti bogatija, gušća, hranjivija, odnosno krem juha. Takva krem juha može biti i kao međuobrok. Ali isto tako neki je prakticiraju kao doručak.
Buče, tikve i tikvice odličan su izbor za tzv. krem ili guste juhe. Butternut tikvu potrebno je oguliti i narezati na kockice te skuhati u vodi uz dodatak soli. Nakon toga uz pomoć štapnog miksera pretvoriti u kremu. Nije potrebno dodavati nikakav zgušnjivač (gustin ili krumpir) zbog kemijskog sastava (vlakna i škrob) koji daju gustoću. Male je kalorijske vrijednosti, a opet zasitna. Ima obilje vitamina (pogotovo beta karotena) i minerala (najviše kalija). Priprema juhe od zelene tikvice također je jednostavna, no uz nju je potrebno staviti i krumpir zbog gustoće. Juhe je dovoljno začiniti samo sa češnjakom i kiselim vrhnjem, no po želji se mogu staviti i neki drugi začini (npr. Curry i kurkuma kod buternutta) te već pri serviranju dodati bučino ulje kao i pržene kockice kruha.
IMG_20181012_104757.jpg (778.89 KB)
IMG_20181012_105623.jpg (969.33 KB)
IMG_20181012_105630.jpg (2.23 MB)
IMG_20181012_105641.jpg (1.16 MB)
IMG_20181012_110007.jpg (798.67 KB)
IMG_20181012_121037.jpg (522.25 KB)
IMG_20181012_121531.jpg (675.50 KB)
IMG_20181012_122407.jpg (815.36 KB)
IMG_20181012_123054.jpg (771.14 KB)
IMG_20181012_123114.jpg (752.95 KB)
IMG_20181012_123815.jpg (753.09 KB)
IMG_20181012_123818.jpg (748.27 KB)
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ukupno: 153781
Ovaj mjesec: 277
Danas: 85