DAN PLANETE ZEMLJE
Autor: Nataša Fadiga, 17. 5. 2019.
Naša škola već tradicionalno povodom "rođendana" našeg Planeta " pokušava na zanimljive i edukativne načine obilježiti taj važan dan te iz drukčijeg kuta ukazati na potrebu za zaštitom. Vodeći se mišlju što napraviti povodom ovogodišnjega dana Planete Zemlje, došli smo na ideju da povežemo vegetarijanstvo i zaštitu okoliša. U ovogodišnju organizaciju osim učiteljice geografije uključili su se i učitelj iz informatike te učiteljica iz fizike.
Učitelj iz informatike uz kratku prezentaciju i edukativne filmiće ukazao je na dobrobiti vegetarijanstva, učiteljica iz geografije zajedno s učenicima izradila je edukativan plakat koji su ukratko prezentirali učenici 7. i 8. razreda, a za vegetarijanske delicije zaslužne su učenice 8. razreda koje su zajedno s učiteljicom iz fizike pripremile ukusne vegetarijanska jela za sve naše učenike.
Tako su učenici mogli degustirati vege burgere (recept se nalazi na kraju članka), bezglutenski kruh od heljdinog brašna, pekmez od aronije te puding od banane i rogača.
Učenicima je prikazano kako smanjenim unosom mesnih proizvoda mogu smanjiti zagađivanje planeta, povećati brigu za okoliš, pomoći gladnima u svijetu, prikazati više empatije prema životinjama, ali i ono najvažnije, voditi brigu o svome zdravlju.
Danas je suvremena prehrana nezamisliva bez životinjskih proizvoda, no skoro sve nutrijente važne za zdravlje čovjeka možemo dobiti biljnom prehranom. Na taj način ne ubijamo životinje, smanjujemo emisiju štetnih plinova koji se stvaraju izmetom životinja te upotrebu fosilnih goriva za potrebe obrađivanja oranica u svrhu dobivanja hrane za stoku kao i za transport životinja . Kako bi se nahranila stoka sve se više krče šume i pretvaraju u oranice ili u polja za ispašu.
Nevjerojatni je podatak da mesna industrija sudjeluje s 18% emisije stakleničkih plinova dok cijela automobilska industrija čini 14 % zagađenja.
Ako bi svijet jeo žitarice, mahunarke, voće i povrće te obilje druge biljne hrane umjesto da njima hrani životinje na farmama, nitko ne bi gladovao, a znamo da danas, u 21. stoljeću, mnogi ljudi gladuju, dok se na drugoj strani svijeta hrana baca. Pokušajmo naći ravnotežu i suosjećati s gladnima u svijetu.
Poznati irski pisac i dobitnik Nobelove nagrade, George Bernard Shaw lijepo je rekao : Životinje su moji prijatelji, a svoje prijatelje ne jedem.
Vege burgeri
Potrebno:
heljdine pahuljice
Kuhano povrće: brokula, cvjetača, mrkva, grašak, kukuruz po želji, paprika, luk po želji, listovi peršina, češnjak
Začini: papar, sol, vegeta
Postupak:
Povrće skuhamo i usitnimo štapnim mikserom te ga dodamo u heljdine pahuljice koje smo prethodno namakali 10 minuta. Smjesu ostavimo stajati 15 minuta. Može i duže.😁 Čim se duže prožimaju okusi, bit će ukusnije.
Žlicom oblikujemo pljeskavice i stavljamo ih na blago namašćen papir. Pljeskavice pečemo 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što su pečene, poslužuju se u hambi pecivu ili crnom kruhu uz salatu po želji. U hambi možete dodati kečap, majonezu, toskana-namaz, senf...Kombinacije su neiscrpne
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ukupno: 153781
Ovaj mjesec: 277
Danas: 85