TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA
Autor: Nataša Fadiga, 18. 10. 2021.
Tjedan školskog doručka u OŠ Beletinec obilježen je radionicama pripreme raznih povrtnih jela, a u samu izradu uključili su se i učenici sa svojim učiteljicama. Odlučili su napraviti zanimljiva, ali i hranjiva jela.
Najprije su se zapitali: „Kako modernu pizzu napraviti hranjivom?“ Pa vrlo jednostavno: potrebno joj je dodati zdrave namirnice, bogate vitaminima i mineralima. Dogovorili su se da će pokušati sa špinatom. Špinat je bogat proteinima, mineralima: željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, kalcijem, vitaminima: A,K,C,B,E, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Učenici su špinat umijesili u pripremljeno tijesto za pizzu, na tijesto su stavili svježe pripremljen umak od domaće rajčice i nadjenuli je šunkom i sirom. Rajčica je nutritivno također bogata vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Jednu tepsiju su učenici odlučili obogatiti i crvenim lukom. Nakon pečenja, kada je zamirisala čajna kuhinja, učenici su prionuli na kušanje i veoma brzo ispraznili su obje tepsije. Kako uz svako dobro jelo pristaje i dobar desert, učenici su također osmislili i zdraviju verziju slastice pa su ispekli kolač od mrkve. U klasičnom receptu za sočni biskvitni kolač, običan šećer zamijenili su sirovim, nerafiniranim, ulje su zamijenili jogurtom, a umjesto bijelog brašna stavili su graham brašno. U smjesu su umiješali naribanu mrkvu koja je kolaču dala poseban okus.
IMG_20170531_131959.jpg (738.53 KB)
IMG_20170531_132010.jpg (500.29 KB)
kolac_od_mrkve_2.jpg (226.25 KB)
kolac_od_mrkve_3.jpg (240.61 KB)
kolac_od_mrkve_4.jpg (244.69 KB)
kolac_od_mrkve.jpg (232.51 KB)
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ukupno: 153781
Ovaj mjesec: 277
Danas: 85