LUCIJA CONAR OSVOJILA JE 2. MJESTO NA DRŽAVNOJ SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA RH
Autor: Dragan Sačer, 17. 8. 2022.
Učenička zadruga Beletinček već drugu godinu zaredom, ponosni je vlasnik 2. mjesta na Državnoj smotri učeničkih zadruga RH, a ove školske godine, našu školu na spomenutoj smotri predstavila je Lucija Conar, učenica osmog razreda Osnovne škole Beletinec. U narednim redcima predstavila nam je svoj istraživački rad „Značaj uzgoja domaćih životinja u ljudskoj prehrani“ na temelju kojeg je na Državnoj smotri učeničkih zadruga RH osvojila izvrsno 2. mjesto. Mentorica istraživačkog rada bila je , i ove je školske godine, učiteljica fizike te voditeljica učeničke zadruge Mateja Ratković.
Ukratko o istraživačkom radu „Značaj uzgoja domaćih životinja u ljudskoj prehrani“
Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u kojoj se mjeri mještani Krušljevca i pripadajućeg naselja Conari bave uzgojem domaćih životinja za vlastitu prehranu. Željeli smo saznati na koji način ljudi uzgajaju i hrane te životinje te koje sve proizvode dobivaju od tih životinja. Na temelju istraživanja htjeli smo ljude potaknuti zdravijoj prehrani. Također smo htjeli potaknuti današnju mladež da se bavi uzgojem domaćih životinja.
Istraživanje se odvijalo u mjestu Krušljevcu te pripadajućem naselju Conari. Podatke smo prikupljali metodom ankete zatvorenog tipa. Provedbom ankete zaključili smo da se samo 12% od ukupnog broja domaćinstava bavi uzgojem domaćih životinja, a preostalih 88% se ne bavi uzgojem. Dakle samo 10 domaćinstava od ukupno 77 uzgaja životinje.
Jedna od zanimljivih spoznaja do kojih smo došli na temelju istraživanja je ta da je uzgoj u najvećem postotku zastupljen kod ispitanika koji se uzgojem bave 40 godina. Na temelju rezultata dobivenih iz ankete došli smo da spoznaje da uzgajivači 100% uzgajaju kokoši, 70% patke, 30% piliće , 50% svinje, 10% koze, 30% zečeve , 10% krave, 10% purane te 10% guske. Na temelju istraživanja također smo dobili podatke da je prostor u kojem borave životinje redovito održavan, te životinje imaju osnovne higijenske uvijete. Jedna također važna spoznaja do koje smo došli je ta da je slobodan uzgoj izuzetno bolji od kaveznog i podnog uzgoja te puno doprinosi finalnom proizvodu. Kao što znamo, jaja iz slobodnog uzgoja, nutritivno su vrjednija i zdravija nego iz kaveznog uzgoja. U slobodnom uzgoju kokoši pasu travu, jedu crve i kukce što na kraju pozitivno utječe na finalni proizvod.
Spomenute životinje uzgajivači najčešće hrane sa žitaricama i kukuruzom. Manje životinja jede sijeno, travu, ostatke hrane i krmnu smjesu. Krmna smjesa je konvencionalni proizvod koji se koristi samo u početnoj fazi rasta. Uzgajivači hranu za životinje dobivaju sa vlastitih njiva. Također uzgajivači su svjesni da loša prehrana životinja može utjecati na ljudsko zdravlje.
Uzgajivači od životinja dobivaju različite proizvode kao što su: jaja, meso, mesne prerađevine te mliječni proizvodi. Meso konzumiraju 3-4 puta tjedno. Proizvode koje uzgajivači dobivaju od životinja većinom koriste za vlastite potrebe.
Od krava uzgajivači dobivaju mlijeko, od tog mlijeka dobivaju sir i vrhnje, a od vrhnja dobivaju i domaći maslac. Također od krava mogu dobiti i govedinu. Od peradi dobivaju jaja i piletinu. Svinje se najviše koriste za mesne prerađevine i svinjetinu. No nažalost uzgoj u posljednjih 10 godina ima negativan trend.
Ghee maslac - finalni proizvod UZ Beletinček
Prema spoznajama koje smo stekli tijekom istraživanja odlučili smo napraviti svoj Ghee maslac. Ghee maslac ili pročišćeni maslac je čista mliječna masnoća koja se dobiva od najkvalitetnijeg nesoljenog maslaca. Ghee maslac ima puno pozitivnih svojstava. Lako je probavljiv, ne sadrži transmasne kiseline, smanjuje kolesterol, može se koristiti od rane mladosti do duboke starosti. Sadrži vitamine A, D, E i K. Također podiže imunitet i pomaže kod dijabetesa. Ghee maslac koristi se i u Ayurvedskoj medicini. Kao što znamo Ayurvedska medicina je jedna od najstarijih medicina na svijetu, a možemo je prevesti kao znanje o životu. U Ayurvedskoj praksi koristi se Ghee maslac star preko 100 godina koji ima izuzetno visoku ljekovitu moć. Ghee maslac najbolje je u hranu stavljati na kraju jer poboljšava okus hrane . Također je moguće pržiti na Ghee maslacu jer je za razliku od običnog ulja termo stabilan. Margarin kao transmasnu kiselinu naše tijelo ne prepoznaje, ali se tijekom višegodišnjeg korištenja nakuplja na stjenkama krvnih žila. Zato je Ghee maslac zdraviji izbor.
Kako izgleda priprema Ghee maslaca možete vidjeti na linku.
Vrijedni članovi UZ Beletinček povodom završetka nastavne godine organizirali su prodajni sajam humanitarnog karaktera. Priredili su mnoštvo domaćih proizvoda: ručno rađene medene svijeće, ghee maslac, prirodne domaće sokove od bazge i mente. Slike proizvoda pogledajte u našoj fotogaleriji.
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ukupno: 153781
Ovaj mjesec: 277
Danas: 85