« Prosinac 2023 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Svjetski dan jabuka obilježava se već već dvadeset i četvrtu godinu zaredom. Cilj obilježavanja dana jabuka je uputiti na važnost jabuka, jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”.I ove godine 4.b razred, četvrti puta zaredom obilježava taj dan.
Jabuka je dokazano zdrava namirnica pa pojedemo li dvije jabuke dnevno, učinili smo
mnogo za očuvanje svojeg zdravlja. Iako jabukama ne možemo izliječiti ni jednu bolest, njihovim
svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti,
100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima
i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale,
mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu
ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i
gubitak koncentracije. Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji
tog vitamina, minerala i ostalih tvari u jabuci, jabuka potiče imunološki sustav organizma i vrlo je
učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Upravo stoga štiti
od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih stanica primjerice dokazano smanjuje rizik za pojavu
karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući pak karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka,
između ostalog i stoga što sadrži pektin i celulozu, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru
te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva te opstipacije, odnosno zatvora. Pozitivno
djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni
kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i
ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca. Sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne
tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Pozitivno utječe i na
funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zahvaljujući pak kalciju i fosforu pozitivno utječe na izgradnju
kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom sprječava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru.
Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon
napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i
od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i
kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.
U fotogaleriji možete pogledati fotografije obilježavanja Dana jabuka u 4.b razredu.