Integrirani radni dan u Skenderovcima
Dana 18. listopada u Područnoj školi u Skenderovcima održan je integrirani radni dan Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje.
Radni dan započeli smo blagoslovom košara kruha, voća, povrća, vina i zemlje u našoj župnoj crkvi sv. Ane u Skenderovcima. Za vrijeme mise održan je i prigodni program u kojem su naši učenici pjevali i recitirali o kruhu.Nakon povratka u školu započeli smo s različitim radionicama koje su odrađene uz pomoć roditelja. Radili smo po skupinama. Svaki roditelj je dobio zadatak voditi jednu skupinu.
1. skupina je pravila kompot od jabuka s cimetom i limunom uz pomoć kuhala
2. skupina je pravila sok od jabuka pomoću sokovnika
3. skupina je čistila i mljela orahe
4. skupina je pripremala i pekla kestenje
Po završetku rada imali smo nekoliko gotovih proizvoda: 100 % prirodni sok od jabuka, kompot od jabuka, kolač s orasima, jabukama i kestenima, te pečene kestene.Nakon što smo isprobali sve gotove proizvode, zaključili smo da je sve jako ukusno i bili smo sretni jer smo sve to sami izradili. Obećali smo kako ćemo iste probati načiniti i kod kuće sa svojim ukućanima. Pri blagovanju hrane pojeli smo i sve proizvode koje su pripremile mame i bake (razne kiflice, kruh, kolače), kao i one koje smo na dar dobili od Pekarne Dragić.Dan nam je brzo prošao jer je bio ispunjen radom, veseljem i zajedničkim blagovanjem Božjih darova.
Zahvaljujemo se svima koji su uz naše učenike sudjelovali i surađivali u ovom veoma zanimljivom danu.
Učenici i učitelji PŠ Skenderovci
U nastavku slijede recepti za navedene proizvode i molitva prije jela.
I. KOMPOT OD JABUKA
Priprema:
1. Operi i oguli jabuke (5 komada)
2. Očisti ih od sjemenki tako da svaku jabuku prepoloviš
3. Polovice izreži na kriške debljine 1 cm
4. Sve stavi u vodu i dodaj šećer i cimet po želji
5. Kada zakuha skini s vatre i pusti neka se malo ohladi
6. Serviraj u zdjelice i uživaj
Potreban materijal:
lonac s vodom
jabuke
šećer
cimet
zdjelice, žličice, noževi, grabilica, pladnjevi
II. SOK OD JABUKA
Priprema:
1. Oguli nekoliko jabuka i očisti ih od sjemenki
2. Nareži oguljene jabuke na kriške
3. Stavljaj u sokovnik kriške i upali sokovnik kako bi iscijedio sok
4. Kad se posuda za sok napuni istresi sok u drugu posudu i očisti sokovnik od gustih ostataka
5. Ponavljaj postupak po želji
6. Krupne, guste ostatke jabuka iz sokovnika stavi u posudu i sačuvaj za slijedeći recept
7. Uživaj u prirodnom soku
Potreban materijal:
jabuke
sokovnik, noževi, čaše, zdjelica
III. KOLAČ OD ORAHA I JABUKA
Priprema:
1. Očisti orahe od ljuski
2. Stavi orahe u stroj za mljevenje oraha i samelji ih
3. Samljevene orahe istresi u posudu u koju ćeš pripremiti kolač
4. Dodaj guste ostatke jabuka iz prethodnog recepta i šećer te sve dobro promiješaj
5. Po želji može se dodati i mljevenog kestena
6. Serviraj u manje posudice i uživaj u ukusnom mekom kolaču
Potreban materijal:
orasi
gusti ostatci jabuka iz sokovnika
stroj za mljevenje oraha, čekić, mali panj,
razne zdjelice
IV. PEČENI KESTENI
Priprema:
1. Naložiti vatru
2. Staviti kestene u vodu te one koji plivaju izbacite
3. Zarezane kestene staviti u šuplju tavu
4. Peći na vatri uz povremeno prevrtanje-miješanje dok kesteni ne pocrne i počnu pucati (cca 15 min)
5. Istresti kestene u pladanj i ostaviti neka se malo ohlade
6. Ohlađene kestene oguliti i s užitkom jesti uz čašu soka od jabuka
Potreban materijal:
kesteni
lonac s vodom, noževi, šuplja tava, drva i
cigle, pladanj, čaša za sok
MOLITVA PRIJE JELA
Isuse mileni budi naš gost,
blagoslovi ovo jelo
da nam bude na radost.
Imamo Te kao gosta
to je nama dosta.
Božja ruka hranu dala,
moj Isuse tebi hvala,
sve što nama daješ Ti
daj i drugoj dječici.
« Siječanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Dnevni tisak |
Učenje |