Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
OŠ Dragutin Tadijanović Slavonski Brod, listopad 2012.
Miris kruha i kolača prošli tjedan širio se našim naseljem. Sve su mame, bake, tete pekle kruščiće, kiflice, kolače i ostale krušne proizvode za svoje mališane. Običaj je nastao povodom obilježavanja Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje.
Dani su to kada se nastoji spoznati vrijednost zemlje i njezinih proizvoda te potaknuti svijest o nastajanju kruha ("od zrna do kruha").
U našoj školi za to su se pobrinuli učenici 4.a i 4. b razreda i njihove učiteljice Maristela Lulić i Biljana Galeta. Pripremili su malu izložbu žitarica (i krušnih proizvoda nastalih od njih) te plodova zemlje na kojima bismo svakodnevno trebali biti zahvalni.
Pogledajte fotogaleriju, a dogodine možete pokušati ispeći i domaći kruh iz krušne peći kakav su nekada pravile naše bake :
- Kvas pomiješan s germom stoji cijelu noć, ujutro se dodaje brašno, sol, voda pa se dugo ručno mijesi i ostavi na toplom da naraste. Opet se premijesi i stavlja u simplice, tijesto se diže još četvrt sata, a onda stavlja u dobro zagrijanu krušnu peć - osnovni je recept uz moguće varijante dodavanjem krumpira u tijesto, kupusnog lista na kojem se peče..."
(recept preuzet s : www.sokacki-portal.com)
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |