Dan jabuka
„Jedna jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće van „
20. listopada 2012. godine ekolozi naše škole obilježili su Dan jabuka. Putem prezentacije upoznali su se s različitim sortama jabuka i njihovim značajem u našoj svakodnevici, prehrani i zdravlju. Izradili su jabukovo stablo i u svaku jabuku upisali poruke o važnosti jabuka u našoj prehrani koju će pročitati i ostali učenici. Izrađivali su ušećerene jabuke. Lako je i zabavno, izradite ih i vi!
Sastojci:
20-ak manjih jabuka
2 dcl vode
1 kg šećera
žlica alkoholnog octa
jestiva boja
Izrada:
· Jabuke obrišite¨(do sjaja) suhom krpom i nabodite štapić u njih.
(Rasporedite ih da vam budu blizu zdjele u kojoj kuhate šećer.)
Nauljite ohlađeni lim iz pećnice.
U posudu sipajte vodu i šećer.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne prokuha, a tada vatru pojačajte. Na 120 ´C uspite ocat i boju.
Kuhajte do 145 'C i smanjite vatru na najmanje.
Ako nemate mjerač temperature, umočite žlicu u šećer kad vam zamiriši na karamel i stavite ju pod hladnu vodu. Ako šećer krcne, gotov je.
Umačite jabuke u šećer i stavljate ih na nauljeni lim.
Nakon par minuta možete ih konzumirati.
Brankica Radonić, prof.
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |