« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Ovogodišnji školski projekt nosi naziv "Eko je etno". Tijekom školske godine bavit ćemo se našom tradicijom, kulturom te očuvanjem okoliša i prirode.
Projekt smo započeli ovoga tjedna pripremama za obilježavanje Dana kruha, koji se obilježavaju tradicionalno 16. listopada, a naša skupina "Mali biolozi" okupila se u učionici biologije kako bi sa svojim učiteljicama Lidijom Župan i Lidijom Župan Ivanović prekopala po starim kuharicama naših baka i prabaka i pronašla nekoliko recepata tradicionalnih hrvatskih kolača. Izbor je pao na zlevanku, kolač od rogača i makovnjaču.
Podijelili smo se u skupine i pripreme su mogle početi! Odlučili smo da nećemo koristiti vagu, nego ćemo se snalaziti mjerenjem pomoću čaše i žlice. Dečki su se u početku malo petljali, ali kad su dohvatili mikser, sve je bilo pod kontrolom. Vrijeme je proletjelo u radu i zabavi, a najteže nam je bilo čekati da se kolači ispeku. Srećom, profesorica je donijela svoj domaći pekmez pa smo u međuvremenu malo degustirali.
Sve je bilo izuzetno ukusno, nestalo je u sekundi, a u nastavku vam donosimo recept naše zlevanke ako se želite i sami okušati.
Novinarska grupa
Sastojci:
4 cijela (srednje velika) jaja
3 dl šećera
3 dl suncokretovog ulja
4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice
4 dl oštrog brašna
4 dl mlijeka
2 vanilin šećera
1/2 praška za pecivo pekmez/kiselo vrhnje
Postupak: Pomiješajte sve sastojke i izlijte u posudu za pečenje. Žlicom dodajte pekmez. Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu.