Evo nekoliko zanimljivih recepata iz bilježnice školske kuharice. Hranjivi su i bogati kvalitetnim sastojcima.
SOČNI KOLAČ
2 jaja
2 šalice šećera
2 šalice ulja
2 šalice oraha
1 šalica mlijeka
2 šalice griza
1 i pol prašak za pecivo
1 vanilin šećer
4 naribane jabuke
čokoladna glazura
PRIPREMA:
jaja miksati sa šećerom te polako dodavati ostale sastojke i na kraju umiješati naribane jabuke.
Kada se kolač ohladi, preliti čokoladnom glazurom.
PITA OD JABUKA
7 dl brašna
1 maslac
6 žl. šećera
1 prašak za pecivo
5 žl. mlijeka
2 žumanjka
1 vanili šećer
NADJEV
1/2 kg jabuka naribati, dodati šećer prema potrebi, malo cimeta, 2 vanili šećera i 2 žlice mrvica
ZDRAVKEC
12 dag brašna
15 dag maslaca
10 dag šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
nadjev:
25 dag svježeg sira
1 jaje
10 dag šećera
na sir naribati 3 - 4 jabuke (30 dag)
a odozgora posipati cimetom
KEKSI SA ZOBENIM PAHULJICAMA
520 g zobenih pahuljica
250 g sjeckane čokolade (ili mješavinu čokolade, grožđica, suhih brusnica ...)
1 žličica cimeta
1 žličica soli
1 žličica sode
2 vanili šećera
210 g glatkog brašna
2 jaja
200 g šećera
340 g maslaca
200 g tostiranih oraha