Radionica cifranja (ukrašavanja) licitara u 1.a, 1.b i 3.a
Radionicu cifranja licitara održala je gospođa Ljiljana Milla, vlasnica obrta za proizvodnju licitara, medičarskih proizvoda i svijeća ˝Tomica Marica˝ iz Zagreba.
Licitari su šareno ukrašeni kolači od slatkoga tijesta. Tradicionalno se proizvode u središnjem i nizinskome dijelu Hrvatske. Izrađuju ih obrtnici medičari koji izrađuje i medenjake, napitke od meda, svijeće i votive, a prodaju ih na sajmovima i proštenjima.
Prije se tijesto za licitare...
...utiskivalo u drvene kalupe, a danas se oblikuje limenim kalupima. Licitari se peku, boje jestivim bojama (najčešće u crvenu boju), ukrašavaju ajsom, ogledalcima i dr. Licitar je najčešće u obliku srca, konja, ptice, gljive, potkove i sl.
Godine 2010. tradicija pravljenja licitara je upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=5220).
Tradicija izradbe licitara započela je u srednjem vijeku, a u 16. i 17. stoljeću u mnogim su se europskim samostanima pripravljali kolači i medenjaci pomoću bogato ukrašenih drvenih kalupa. Takva izrada kolača je u tadašnjoj Njemačkoj i Austriji prerasla u obrt, koji se proširio na druga područja srednje Europe i u panonske krajeve Hrvatske. U 18. i 19. stoljeću u Hrvatskoj su licitari su bili ugledni obrtnici.
U prijašnja vremena mladić bi djevojci darivao srce kao znak pažnje i ljubavi; licitarima su se ukrašavala božićna drvca, a danas su licitari autohtoni hrvatski tradicijski suveniri.
Zlatka Belošević
PS. Više o izradi licitara i obrtu ˝Tomica Marica˝ moći ćete pročitati u Školskom listu Jabuka.