Radionica - Povijest proizvodnje soli
"Poznata je činjenica da je otok Pag oduvijek imao izvrsne, moglo bi se reći najbolje u Dalmaciji i na Jadranu uvjete za proizvodnju morske soli, kao što su njegov zemljopisni položaj, velika i plitka uvala koja se doima poput jezera, dobra slanost mora i blaga klima. Na srednjem dijelu istočne strane otoka nalazi se uvala na kojoj su „polja soli“.
Saline se protežu od ruba grada Paga do naselja Dinjiška. Od mora prema unutrašnjosti polja vodili su mjestimično uski kanali koji su služili za regulaciju punjenja bazena morskom vodom.
Proizvodnja soli u Pagu spominje se prvi put u pisanom obliku 999. godine u oporuci Agape, kćeri zadarskog tribuna Dabra, u kojem ona ostavlja samostanu sv. Krševana dijelove solane, dok se u notarskim spisima pojavljuje od 12. st."
Cjelokupni tekst kao i prezentaciju napravljenu za radionicu "Povijest proizvodnje soli" možete preuzeti ovdje:
Više slika sa radionice možete pogledati u fotogaleriji...
UDŽBENICI 2014/15
Pag |
Škola Carnet |
Dnevni tisak |