Dani kruha- poštovanje hrane
Autor: GORAN MIŠČEVIĆ, PETAR POPOVIĆ, Josip Anušić, LUKA GALIĆ, JOSIPA GAŠPAROVIĆ, TOMISLAV ŠPEHAR, MARTINA BRLETIĆ, EMILIJA MIHALJEVIĆ, Marina Gračanin, 16. 10. 2009.
Dani zahvalnosti za plodove zemlje ili Dan kruha, postala je prava višednevna i sveprisutna manifestacija u kojoj mladi naraštaji otkrivaju koliko poštovanja i zahvalnosti trebamo iskazivati prema hrani uopće i kruhu koji je pojam za hranu. Kruha, a i druge hrane, kao da je u zadnje vrijeme manje u koševima za smeće, ipak svaka mala bačena korica kruha zasmeta nas. Ovo doba godine obilježeno je završnicom radova na ubiranjima ovogodišnjih plodova i prirodno je da baš u jesenje dane iskazujemo svoju zahvalnost svima koji su zaslužni da je hrana stigla do stola: prvo dragom Bogu, zatim poljoprivrednicima, pekarima, mlinarima, roditeljima, prerađivačima u tvornicama, kuharicama i kuharima. Svima!
Središnje obilježavanje Dana kruha za školu Josipdol održano je 15. listopada. Uključili su se učenici svih razreda sa svojim učiteljima. Neki su sami spremali kruh, kolače i druge slastice, a nekima su pomagale majke i bake, da bi to sve donijelli i izložili u školi. Drugi su bili maštoviti pa su ubrali i drugih plodova i sve to lijepo aranžirali na svojim stolovima. Uloženo je dekoratersko umijeće koje je privuklo mnogo pogleda divljenja. Posebno su se istakli učenici svojim literarnim stvaralaštvom. Bilo je lijepo čuti s koliko ljubavi se piše o kruhu među učenicima viših razreda. Neke od radova pročitajte ispod. Na kraju, župnik je blagoslovio svu hranu i zahvalio za "kruh svagdašnji" i vrijedne ruke koje su zemlju obrađivale. Nakon blagoslova svi "eksponati" su ponuđeni za jelo. Onih slađih najprije je nestalo.
Moja mama zna peći kruh te nas ponekad iznenadi s domaćim, mirisnim, mekim kruhom iz peći. Kruh kojeg mama napravi drukčiji je od kupovnog kruha jer je rađen s ljubavlju. Iskreno, baš taj domaći kruh nestane u trenu, osobito kad je još topao. Dok sam još bila malena, moja baka je radila kruh kojeg nazivamo prosenica. Taj kruh je drukčiji jer je crn i sastoji se od više žitarica. Nakon nekog vremena, kad su baki oslabile ruke, ona je naučila mamu raditi prosenicu te je i ta vrsta kruha kadkad gost u mojom domu.
Danas je Dan Kruha te će se on proslaviti i u školi i u mojoj kući. Prijašnjih godina vidjela sam da su učenici donosili kruh na kojem je ucrtan znak križa, što znači da je kruh dar Duha Svetoga i da je blagoslovljen. Također su učenici donosili i razna peciva, kolače i slično.
Za mene kruh ima veliku važnost i on čini dio mog dana i života.
Kruh
Mamin kruh
Kruh
Kruh – svagdašnji gost u mojoj kući
Kruh je Božji dar koji jedemo svaki dan i koji nam daje snage za nove životne uspone i padove. Postoji bijeli, polubijeli, mliječni, crni, božićnjak, četvrtasti i još mnogo vrsta kruha. Smjesa je vode, brašna, soli i kvasca, a njegov neodoljiv miris i punoća okusa nas čine sretnijima i slobodnijima. U mom domu bez kruha ne započinje niti jedan dan i svakidašnji je gost na stolu, koji nam daje nadu i volju te nam vraća raspoloženje, a jedemo ga sa srećom jer znamo da živimo život bez tuge i boli, pošto nismo gladni. Moja obitelj i ja poštujemo kruh kao blagoslov koji nam omogućuje da smo zajedno i da se volimo. Kruh je hrana za sve ljude svijeta i svi su sretni dok ga gledaju i drže u rukama jer znaju da su siti i da imaju nade i novih putova u svom životu. No mi ne znamo i nismo svjesni koliko ljudi ima na kugli zemaljskoj koji su gladni kruha. Lutaju praznim i mračnim ulicama, nitko ih ne primjećuje. I zato, kada ugledamo kruh, sjetimo se gladnih, tužnih ljudi pa ga nemojmo bacati. Svake godine obilježavamo Dane kruha. Pečemo ga kod kuće i nosimo u školu na blagoslov.
Martina Brletić, VIII.r.
Kruh
Kruh
Može biti bijeli, može biti crni, može biti raženi ili kukuruzni, mali ili veliki, okrugao ili duguljasti. Radi se naravno o kruhu. Kruh je vrlo važna namirnica u prehrani čovjeka. Osnovni sastojci za kruh su brašno, sol i voda. Poslužuje se uz razne vrste jela. Jedemo ga za doručak namazan sirom ili pekmezom, ili za ručak uz varivo i meso, ali ni večera bez kruha ne može proći, barem što se mene tiče. Kruh možemo kupiti u pekarnicama ili dućanima, ali meni je najdraži kruh koji peku moja mama ili baka. Kada ga izvade iz pećnice da se hladi, njegov miris se proširi cijelom kućom, a ja ne mogu odoljeti pa jednostavno moram odlomiti komad kruha i uživati u njegovoj hrskavoj i slasnoj korici. Iako neki izbjegavaju jesti kruh jer misle da će se od njega udebljati, ja mislim da je kruh zdrava i neizostavna namirnica u svakodnevnoj prehrani.
Petar Popović, VI.r
LIKE! :) |
> OŠ Josipdol i područ... |
> PŠ "Siniša i Zrinko ... |
> inform@tionic@ |
> Tounj-1.r |
> Tounj-2.r |
> Tounj-1.2.3.r |
> Tounj-razredna stran... |