Plava riba zdrava hrana
Autor: Martina Batel, 27. 10. 2012.
U petak 26. listopada održan je projekt pod nazivom Plava riba zdrava hrana, planiran školskim kurikulumom.
Adolescentima je jako važna zdrava prehrana tijekom rasta i razvoja. Nutricionisti preporučuju dvaput tjedno jesti plavu ribu koja je bogata bjelančevinama, vitaminima i mineralima, ali i masnim kiselinama poznatijih pod nazivom omega 3, koja ima i blagotvorni učinak na kvocijent inteligencije!
Kako bismo više naučili o građi,svježini te pripremi ribe podučila nas je učiteljica biologije Vesna Poropat Medaković. Tako se razvila ideja o projektu ''Plava riba-zdrava hrana'' koji se provodi u našoj školi već nekoliko godina. Izradili smo plakate edukativnog karaktera na temu "Plava riba",te smo uz pomoć učiteljice likovne kulture Eni Blašković, izradili maketu sabljarke.
Vrhunac školskog projekta je bio zaključak projekta dana 26. listopada 2012. Nakon 5. sata okupili smo se u školskom restoranu i krenuli na posao. Učiteljica biologije upoznala nas je sa prepoznavanjem svježine ribe, ukoliko se nađemo u situaciji kupovine, što mora biti, kako je rekla, češće.
Dobili smo vreću srdela te smo uz pomoć tablice svježine odredili razred svježine ribe. Nekoliko smo srdela otvorili te tako u praksi utvrdili gradivo građe ribe. Puni znanja krenuli smo na kulinarski dio. Školske kuharice pokazale su nam kako se riba čisti i priprema. Svi smo radoznalo slušali i usvajali novostečeno znanje. Jedna grupa panirala je filetirane srdele,druga grupa je pržila ribu, dok je treća grupa pripremila ukusnu paštetu od tune. Postavili smo stolove u školskom restoranu i pozvali ostale učenike, učitelje i sve djelatnike naše škole na degustaciju naših jela. Sve su pojeli,pohvalili naš trud i zadovoljno napustili školski restoran.
Projekti poput ''Plave ribe-zdrave hrane'' poučni su i zanimljivi našem uzrastu!
Karla Žužić, 8. razred